Levert een schuldsaldoverzekering je nog een fiscaal voordeel op in Vlaanderen?

Een schuldsaldoverzekering kan je een fiscaal voordeel opleveren in Vlaanderen, maar dat is niet altijd het geval. We zetten een en ander voor je op een rijtje.

Getty_1078077154
In dit artikel

  De geïntegreerde woonbonus is van toepassing op een lening vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019. Sloot je nadien een lening af, dan geniet je de woonbonus niet meer.

   

  Voorwaarden

  Opdat jouw schuldsaldoverzekering je een fiscaal voordeel kan bieden in het kader van de geïntegreerde woonbonus, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • Het gaat om een individuele levensverzekering, die dient voor het wedersamenstellen of waarborgen van een hypothecaire lening die afgesloten is tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019. Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen.
  • Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER).
  • Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
  • Je moet de verzekering op je eigen hoofd afgesloten hebben.
  • De begunstigde moet de persoon (of de personen) zijn die de volle eigendom of het vruchtgebruik van de woning verwerft.

  Fiscale ruimte?

  Is aan deze voorwaarden voldaan, dan moet er nog ruimte zijn in jouw fiscale korf. Die korf bepaalt hoeveel er van de kapitaals- en intrestaflossingen van je lening aftrekbaar zijn. Is je maximum daarmee al bereikt, dan leveren de premies voor je schuldsaldoverzekering geen fiscaal voordeel meer op.

  Voor het jaar 2022 (aanslagjaar of belastingaangifte in 2023) bedraagt het plafond van de korf € 1.520. Dat plafond kan verhoogd worden als je leent voor jouw 'enige' woning gedurende de eerste 10 jaar van deze lening (+ € 760) en als je minstens drie kinderen hebt (+ € 80).

  Hoeveel belastingvoordeel?

  Is er nog ruimte in jouw fiscale korf, dan leveren de premies van jouw schuldsaldoverzekering je een fiscaal voordeel op a ratio van 40% (ter verhogen met de gemeentebelastingen).

   

  Wil je meer weten over de schuldsaldoverzekering van NN? Neem dan hier een kijkje.

  Meer weten over de overlijdensverzekering?

  Deel dit artikel