Ik wil voor mijn VAPZ veranderen van verzekeraar. Kan dit? En hoe begin ik er aan?

Je hebt een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afgesloten bij een verzekeraar. Dat levert je een gewaarborgde intrestvoet op. Je contract loopt tot je 65ste. Maar opeens lees je dat een andere verzekeraar een hogere gewaarborgde rentevoet geeft op een VAPZ. Kan je makkelijk overstappen naar die andere maatschappij?

bbm_gettyimages-591712441.jpg
In dit artikel

  Je kan zonder enig probleem een nieuw VAPZ afsluiten bij die andere verzekeraar. Je betaalt dan de premies voor je nieuwe VAPZ en stopt met premies te betalen voor je huidige VAPZ.

  Afkopen?

  Je kan je huidig VAPZ-contract niet zomaar afkopen. De uitbetaling gebeurt pas als je met wettelijk pensioen gaat of als je in aanmerking komt voor een vervroegd wettelijk pensioen. Je laat de opgebouwde reserve dus gewoon zitten in je huidig VAPZ-contract. Je reserve brengt verder rente op. In het vakjargon wordt dat ‘een premievrij contract’ genoemd.

  Overdragen

  Het is ook mogelijk om de reserves van je huidig VAPZ-contract over te dragen naar jouw nieuwe contract. Voorwaarde is wel dat je huidig VAPZ-contract dateert van na 2004. De overdracht gebeurt belastingvrij. Het is wel mogelijk dat je huidige verzekeraar daarvoor kosten aanrekent.

  Heb je vandaag een VAPZ afgesloten bij een sociaal verzekeringsfonds en wil je overstappen naar een verzekeraar? Ook dan kan je, eventueel mits kosten, je reserve overdragen naar die verzekeraar.


  Bekijk hier de VAPZ-oplossingen van NN.

  Deel dit artikel