“Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen om een lang en gelukkig leven mogelijk te maken, en snel.” – Frank Eijsink, CEO van NN.

Langer leven en een verzekeraar, hoe valt dat te rijmen? Frank Eijsink, CEO van NN licht toe waarom zijn bedrijf vandaag inzet op een langer leven.

Als levensverzekeraar is het onze core business om het leven van onze klanten en hun dierbaren te beschermen en te ondersteunen in de verschillende stadia van hun leven. Hun leven vandaag, maar ook dat van morgen. Maar wat als morgen verder in de toekomst ligt dan we dachten? Wat als we meer dan 100 jaar worden? Het is geen fictie. 1 op de 3 kinderen die vandaag geboren wordt, zou 100 jaar worden. Zowel financieel, mentaal als fysiek moeten we ons hierop voorbereiden om een kwaliteitsvol leven te kunnen leiden, want dat is wat telt.

langer_leven_toekomstgerichte_maatschappij
In dit artikel

  Wanneer we het over “langer leven” hebben, spreekt men vaak over veroudering, aftakeling, maatschappelijke kosten. Met NN willen we net benadrukken dat het ook gaat om “langer jong blijven”. Of je nu 80, 90 of 100 wordt, door je goed voor te bereiden – financieel, fysiek en mentaal – wordt dat lang leven ook een lang én gelukkig lang leven.

  Maar verandering is noodzakelijk. De logica waarop onze huidige maatschappij gebouwd is, houdt geen rekening met de stijgende levensverwachting. Onze pensioenen worden onbetaalbaar. Maar ook hoe we ons leven inrichten, volgens een lineaire “studeren-werken-rusten”- structuur, is onhoudbaar. Het stijgende aantal burn-outs, de hoge absenteïsmegraad, de stigmatisering van 50-plussers op de arbeidsmarkt,  … het zijn stuk voor stuk illustraties daarvan.  

   

  Financiële planning: belangrijker dan ooit

  Ook financieel brengt langer leven heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe zullen we de extra jaren die ons gegund zijn financieren? Onze buffer zal een pak groter moeten zijn. We zullen langer moeten werken en anders moeten sparen.

  Door anders te werken, kunnen we ervoor zorgen dat het én kan én dat we het ook willen. Concrete oplossingen hiertoe, zoals het meerfasig leven en de midlife-review, staan in onze pensioenvisie.

  Door bewuster aan financiële planning te doen - en dat kan voor iedereen - sparen we op een andere manier. Enkel zo zullen we onze levensstandaard kunnen bewaren en onze levensdoelen kunnen waarmaken.

  In onze recente langer-leven-nota tonen we dat financiële planning ook tijdens de pensioenjaren een must is. Planning kan immers zekerheid en comfort bieden.

  nn-2200104_langer_leven_update_2023_blogpost_nl.jpg

   

  Ieder van ons moet aan de slag met langer leven

  Longevity staat niet gelijk aan ageing. Langer-leven gaat eerder over langer jong blijven, mits de juiste voorbereiding. Maar dat het wel anders moet. Niet alleen morgen, maar ook vandaag al. En dit is op ons allemaal van toepassing, niet enkel op de 50-plussers. Langer leven is een gedeelde verantwoordelijkheid waar ieder van ons, ook de politiek en werkgevers, dringend mee aan de slag moet.

  Het verbaast me dan ook dat het thema op weinig interesse kan rekenen bij jongeren. Bij de oproep voor het langer-leven onderzoek reageerden 50-plussers massaal, maar bleven reacties van jongeren uit, ondanks de vele inspanningen om hen te bereiken. Met NN willen we ook deze doelgroep mee voor de ‘langer leven’-kar spannen. Want het is net die groep die de vruchten van een langer leven en een betere voorbereiding daarop, zal kunnen dragen. Als jongeren niet tijdig willen meepraten en meedenken over de toekomst, groeit er een fundamenteel probleem. 

   

  Wil je meer weten over de resultaten van het langer leven onderzoek van NN, klik dan hier.

  Deel dit artikel