Hoe spaar je voor de hogere studies van je zoon of dochter?

Je kinderen laten studeren, kan financieel erg zwaar doorwegen. Vooral als je meerdere zonen en/of dochters naar de hogeschool of universiteit stuurt. Maar weet dat je perfect kunt sparen voor de studies van je kind(eren)!

bbm_487258881_201.jpg
In dit artikel

  Hoeveel kost een student: wat zeggen de cijfers?

  Een studie van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van Thomas More leert dat een kotstudent (met vijf studiejaren) vandaag 30.095 euro kost. Voor een pendelstudent is dat 9.325 euro (Bron: De Tijd). 

  Wat kan je doen?

  Uiteraard kan je gewoon elke maand een bepaalde som opzijleggen en naar je spaarrekening sluizen. Op die manier bouw je een extra spaarpotje op, maar gelet op de lage rendementen die spaarrekeningen vandaag bieden, is dit zeker niet altijd de beste optie.

  Een interessant alternatief is de beleggingsverzekering. Daarbij stort je op regelmatige tijdstippen (bv. elke maand, trimester, halfjaar of jaar) een bepaald bedrag in een verzekeringsoplossing. Die stortingen worden dan belegd en leveren een return op die in verhouding staat tot de prestaties van één of meer onderliggende beleggingsfondsen (tak 23). Je kan vrij kiezen wanneer je jouw rekeningtegoed opvraagt, bijvoorbeeld bij het begin van de studies van je kind. Hou er wel rekening mee dat je in bepaalde gevallen mogelijk uitstapkosten zult moeten betalen. Vraag hierover advies aan je makelaar.

  Aan een tak 23-verzekering is steeds een zeker risico verbonden. Dat hangt onder andere samen met de risicoklasse van het onderliggende fonds. Belangrijk is dat de fondsen waarin je belegt aansluiten op je beleggingsprofiel. Je verzekeringsmakelaar stelt samen met jou je profiel op en stelt je een oplossing voor die daarbij aansluit. Zo wordt er onder andere gekeken naar je risico-appetijt, financiële situatie, beleggingshorizon, kennis van financiële producten …


  Kom hier alles te weten over de oplossingen van NN.

  Deel dit artikel