Een levensverzekering en euthanasie: wat dan?

In verzekeringscontracten is zelfmoord van de verzekerde in het 1ste jaar van het contract  uitgesloten. Maar wat als het gaat om euthanasie? Is een overlijden via euthanasie per definitie niet verzekerd?  Wordt het verzekerde kapitaal dan niet uitbetaald? Of toch wel? Ontdek het hier.

euthanasie.jpg
In dit artikel

  Voorwaarden uitbetaling levensverzekering bij euthanasie

  Euthanasie volgens de wettelijke voorwaarden wordt volgens de wet gelijkgesteld met een natuurlijke dood. Het bedrag van de levensverzekering wordt dus gewoon uitgekeerd aan de begunstigde volgens het contract.

  Belangrijk: Een euthanasie mag niet gepland zijn op het moment dat de polis afgesloten wordt. Een verzekeringnemer mag ook geen info (bijvoorbeeld over zijn gezondheidstoestand) verzwijgen voor de verzekeraar. Als een euthanasie gepland is op het moment dat de polis afgesloten wordt, dan mag de verzekeraar euthanasie wel uitsluiten uit de dekking. De begunstigden ontvangen dan geen uitbetaling wanneer de verzekerde overlijdt door euthanasie.

   

  Erfbelasting op een levensverzekering bij euthanasie

  Moeten de begunstigden van het verzekerde kapitaal van een levensverzekering, dat uitgekeerd wordt na een euthanasie, erfbelasting (vroeger successierechten genoemd) betalen? Doorgaans is dat wel het geval, net als bij een overlijden door een andere oorzaak. Hoeveel erfbelasting verschuldigd is, hangt af van gewest tot gewest. Lees hier meer over de erfbelasting bij een levensverzekering.

   

  Euthanasie en groepsverzekering of IPT

  En wat met een groepsverzekering of Individuele Pensioentoezegging (IPT)? Als de persoon die kiest voor euthanasie volgens de wettelijke voorwaarden een groepsverzekering had, dan zal dit kapitaal gewoon uitgekeerd worden aan de begunstigden zoals in het contract voorzien. Hier kom je meer te weten over een groepsverzekering en overlijden.

  Hetzelfde verhaal bij een IPT, een pensioenplan voor zelfstandigen met een vennootschap. Wanneer de zelfstandige kiest voor euthanasie, zal het verzekerde kapitaal aan zijn of haar begunstigden betaald worden.

   

  Ontdek hier de belangrijkste voor- en nadelen van een levensverzekering.

   

   

  Meer weten over sparen en beleggen?

  Deel dit artikel