De groepsverzekering ter vervanging van de schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering beschermt kredietnemers en hun nabestaanden tegen financiële problemen na een overlijden. Een groepsverzekering kan ook een overlijdensdekking bevatten. Kan een groepsverzekering ingezet worden ter vervanging van een schuldsaldoverzekering?

bbm_ma37588.jpg
In dit artikel

  Ja, dat is mogelijk, op voorwaarde dat in de groepsverzekering een overlijdenskapitaal opgenomen is.

  Wat gebeurt er concreet? De werknemer geeft zijn groepsverzekering in pand aan de financiële instelling waarbij hij zijn hypotheeklening afgesloten heeft. Die inpandgave zorgt ervoor dat het overlijdenskapitaal van de groepsverzekering dienst doet ter vervanging van de schuldsaldoverzekering voor de lening.

  Dit levert de werknemer een belangrijk voordeel op: hij moet immers niet op zoek naar een afzonderlijke schuldsaldoverzekering. Hou er wel rekening mee dat hij misschien als enige tegen overlijden verzekerd is in de groepsverzekering. Is zijn partner niet gedekt in diezelfde groepsverzekering en heeft zij zelf via haar werkgever geen groepsverzekering, dan doet de betrokken werknemer er wel goed aan om voor haar nog wel een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo hoeft hij zich geen zorgen maken over zijn krediet als zijn partner plots zou overlijden.

  Enkele bijkomende voorwaarden die van toepassing zijn op een inpandgave:

  • De kredietverlener moet akkoord gaan.
  • Het kapitaal dat ontleend werd via het hypothecaire krediet, moet dienen voor het kopen, bouwen of herstellen van een onroerend goed gelegen in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) en waarvan de verzekerde eigenaar is of zal worden.

  De groepsverzekeraar moet de fiscus inlichten over de inpandgave. De kans bestaat dat de fiscale administratie de werknemer bij een controle vraagt om de aankoopakte van het pand of andere facturen te tonen. Blijft hij op dit vlak in gebreke, dan komt de aftrekbaarheid van de premies voor de groepsverzekering, zowel de persoonlijke bijdragen als die van de werkgever, mogelijk in het gedrang.

  Is er’ ook nadeel verbonden aan deze techniek? Ja, in die zin dat door de inpandgave van de groepsverzekering de uitkering bij overlijden lager zal liggen. De beslissing om de groepsverzekering in pand te geven moet dan ook genomen worden in functie van de werkelijke behoeften.


  Nog vragen over de groepsverzekeringen van NN? Je vindt hier heel wat nuttige info.

   

  Deel dit artikel