Waarom is je beleggingsprofiel belangrijk?

Als je wil beleggen, dan zal je adviseur (bankier of verzekeringsmakelaar) samen met jou je beleggingsprofiel bepalen. Waarom is zo’n beleggingsprofiel essentieel?

NN beleggingsprofiel
In dit artikel

  Wat is een beleggingsprofiel?

  Wanneer je overweegt om te beleggen, dan zal je vertrouwenspersoon je verschillende vragen stellen over je persoonlijke en gezinssituatie, je financiën en je vermogen, je kennis over en ervaring met financiële en verzekeringsproducten, je risico-appetijt, … Op basis van je antwoorden wordt bepaald of je een defensief (voorzichtig), neutraal of dynamisch beleggingsprofiel hebt. Dit geeft je adviseur de kans om je beleggingsproducten voor te stellen die bij je profiel aansluiten. Op die manier ben je er zeker van dat je beleggingsproducten onderschrijft die bij je profiel passen. Heb je een defensief profiel, dan is het logisch dat je geen uiterst risicovolle belegging neemt. Precies om dit soort situaties te vermijden, is zo’n beleggingsprofiel belangrijk.

  Bij het voorstellen van beleggingsoplossingen zal je adviseur rekening houden met je volledige vermogen en met de spaar- en beleggingsproducten die je al onderschreven hebt. 

   

  Kan je afwijken van je beleggingsprofiel?

  Ja, dat is mogelijk. Je adviseur zal je dan wel vragen om een document te ondertekenen waarin je verklaart dat je  met de keuze van een bepaalde belegging afwijkt van je beleggingsprofiel.

  Als je op zoek gaat naar een hoger rendement met je belegging, dan zal je wellicht wat meer risico moeten nemen. Hier lees je hoe je het beleggingsrisico kunt beperken.

   

  Starten met beleggen?

  Ben je zinnens om je eerste stappen als belegger te zetten? Lees dan zeker onze whitepaper over starten met beleggen.

   

  Deel dit artikel