8 tips om jongeren met geld te leren omgaan

In dit artikel

    Jong geleerd…
    Kinderen bewustmaken van geld begint al op jonge leeftijd. Een zevenjarige die mee boodschappen gaat doen mag gerust weten dat een volle winkelkar verre van gratis is.

    Maak afspraken
    Maak met jongeren afspraken over (zak)geld. Wat moet er al dan niet met het zakgeld betaald worden? Geef je een budget voor kleding, gsm of schoolgerief? Of is het zakgeld enkel voor vertier? Wees duidelijk en maak hier samen afspraken over.

    Wees consequent
    Geef een vaste som zakgeld op een vast tijdstip. Wees consequent en stop niet iedere keer op het einde van de maand nog wat geld toe.

    Smartphone
    De gsm-factuur is niet onbelangrijk in het leven van een puber. Ga samen na welke formule het meest geschikt is en waarvoor en hoe ze hun toestel kunnen gebruiken.

    Sparen kan je leren
    Wil je kind iets kopen en komt het geld lenen? Moedig aan om voor iets leuks te sparen. Geld van verjaardagen kan je zoon of dochter ook opzij zetten. Leer ze geld uitgeven en sparen combineren. Een toffe spaarpot om letterlijk je geld in te stoppen kan helpen.

    Uitgavenboekje
    Leer jongeren uitgaven en inkomsten noteren zodat ze zelf op het einde van de maand een duidelijk overzicht hebben. Koop samen een uitgavenboekje als je het gevoel hebt dat je kind het niet zo makkelijk vindt om met geld om te gaan.

    Cash of bankkaart?
    Jij kent je kind het best. Is het klaar om met een betaalkaart om te gaan? Twijfel je, hou het dan voorlopig bij cash geld. Zo weten ze heel duidelijk wat ze uitgeven.

    Klusjes of studentenjob
    Stevige verfklus in huis voor de boeg? Je kinderen af en toe laten klussen voor een bedrag leert ze werken en omgaan met geld. Ook een studentenjob is zeker aan te moedigen! Zo wordt dat weekendje Tomorrowland of Rock Werchter al iets meer haalbaar!

    Deel dit artikel