5 redenen waarom zelfstandigen sparen voor hun pensioen uitstellen

Ondernemers doen er goed aan om zelf een pensioenkapitaal bijeen te sparen. Het wettelijk pensioen zal immers niet volstaan om hun levensstandaard te behouden na hun pensionering. Dat geldt ook voor loontrekkenden, maar nog meer voor zelfstandigen, omdat hun gemiddeld wettelijk pensioen lager uitvalt dan dat van werknemers en ambtenaren. Toch stellen veel ondernemers hun spaarinspanningen voor hun pensioen steeds weer uit. En dat vaak om foute redenen. Wij zetten er voor jou alvast 5 op een rijtje.

5 redenen uistellen pensioen
In dit artikel

  1.

  Ik heb andere dingen aan mijn hoofd

  Uiteraard heb je het druk. Je hebt immers een zaak te runnen. En dat je meer zin hebt om je met je core business bezig te houden dan met het uitzoeken van een goed pensioenplan, begrijpen we. Maar … je hoeft jezelf helemaal niet te verdiepen in de verschillende oplossingen om te sparen voor je pensioen. Maak een afspraak bij een verzekeringsmakelaar en hij zal jou een voorstel op maat bezorgen.

  2.

  Ik heb geen budget hiervoor

  Heb je een persoonlijk financieel plan laten opstellen? Dat geeft je immers een duidelijk zicht op je budget en je financiële mogelijkheden. Ook hiervoor kan je perfect bij je makelaar terecht. De kans is reëel dat je wel degelijk nog ruimte hebt, zeker omdat je via een pensioenplan (zoals een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ),Individuele Pensioentoezegging (IPT) of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)) een mooi belastingvoordeel geniet! Je slaat via zo’n pensioenplan dus twee vliegen in één klap: je spaart voor later én je krijgt een mooie fiscale bonus!

  3.

  Waarom zou ik sparen voor mijn pensioen?

  Mogelijk zie je er het nut niet van in om te sparen voor je pensioen. Hou niettemin in het achterhoofd dat je later extra financiële middelen nodig zult hebben, bovenop je wettelijk pensioen. Je hoeft niet te kiezen voor een pensioenplan, maar kunt ook opteren voor beleggingen of een investering in vastgoed. Maar hoe weet je bijvoorbeeld zeker of de vastgoedprijzen in de toekomst wel zullen blijven stijgen? En wat met het fiscale kader: loop je niet het risico dat je op bepaalde alternatieven voor een pensioenplan zwaarder belast wordt? En dat terwijl het belastingvoordeel net een grote extra troef is van verschillende pensioenplannen …

  4.

  Mijn pensioen is nog veraf. Ik heb nog tijd genoeg om hieraan te beginnen.

  Het kan kloppen dat je wettelijke pensioendatum nog een eind in de toekomst ligt. Maar dan nog zijn er verschillende redenen om nu al te starten met sparen voor je pensioen:

  5.

  Sparen voor mijn pensioen is saai. Ik snap er niks van en heb schrik om foute keuzes te maken.

  Die schrik is echt niet nodig. Neem een verzekeringsmakelaar onder de arm en hij zal luisteren naar jouw verhaal. Hij gaat voor jou op zoek naar de beste opties en zal je een antwoord geven op al je vragen.


  Simuleer hier hoeveel je nodig hebt bovenop je wettelijk pensioen.

  Deel dit artikel