De tijd van mijn leven: ondernemen. De laatbloeiers.

EA technical services

Laatbloeiers op ondernemersvlak

Els (53) en haar man Aart (54) hadden allebei een bloeiende carrière. En toen deed zich een buitenkansje voor om een eigen zaak te beginnen… ‘Dit moeten we doen,’ voelden ze, en EA technical services was geboren.

EA technical services
In dit artikel

  Toen

  Na je 50e nog starten als ondernemer is redelijk uitzonderlijk. Vanwaar dat idee?
  Aart Gijs: “Het was eigenlijk een aanbod dat op ons pad kwam, en dat we niet konden laten liggen. We kregen de kans om Belgisch verdeler te worden voor een Duits kwaliteitsmerk van compressoren. We zijn daar niet zomaar op gesprongen, maar beseften wel snel welk potentieel er zat en voelden ‘dit moeten we doen’. We hebben dan de markt verkend en rustig de organisatie uitgebouwd. Pas na 1 jaar zijn we allebei fulltime in het bedrijf gestapt.”

  "We zijn heel bewust beginnen netwerken. Dat heeft ons geholpen om door te bijten."

  Hoe voelden die eerste maanden?
  Els Vermeulen: “Best griezelig om eerlijk te zijn, met veel pieken en dalen. Je moet weten dat we allebei enkel het comfort van werknemerskant kenden. We zijn ook echt van 0 moeten starten, een koude start zoals dat heet. Aart had wel een achtergrond in compressoren, maar dan vanuit productie en aankoop. Vanuit onze opleiding wisten we hoe je een voorstudie maakt en een businessplan opstelt en daarnaast zijn we heel bewust enorm uit onze schulp gekropen en beginnen netwerken, via Unizo en Voka bijvoorbeeld. Dat heeft echt enorm geholpen. Niet alleen op vlak van contacten, maar ook omdat je de verhalen hoort van andere ondernemers die heel die beginfase al gehad hebben. Het helpt om door te bijten.”

  Zou je dingen anders doen, mocht je herbeginnen?
  Els: “Nee, ik denk het niet. Sommige dingen hebben nu eenmaal hun tijd nodig en kan je niet forceren. De opstartfase is nooit eenvoudig, maar ik denk niet dat we iets hadden kunnen doen om dat makkelijker te maken.”

  Nu

  Hoe voelt het nu?
  Els: “Het paniekgevoel dat er in het begin af en toe was, is weg. We weten intussen dat je als ondernemer elke dag voor verrassingen komt te staan en uitdagingen krijgt die je helemaal zelf moet oplossen.”
  Aart: “Dat is echt uniek aan ondernemen. Je bent volledig op jezelf aangewezen. Elke dag zijn er heel specifieke details waar geen kant-en-klare oplossing voor bestaat en waar je je tijd in moet stoppen.”

  Jullie zijn laat gestart. Heeft dat vooral voordelen?
  Els: “Eigenlijk wel. Ik kan me moeilijk voorstellen dat je dit doet met 3 kleine kinderen in huis.
  Aart: “Wat ook hielp is dat we persoonlijk al wat reserve hadden opgebouwd en dus op eigen kracht een aantal investeringen konden doen. We hebben ook een maturiteit en levenservaring die starters meestal missen. Een nadeel is dan weer dat we best een groot risico nemen. Als dit misloopt, is er geen hele loopbaan meer voor ons om dat weer recht te trekken.”

  "Een bedrijf uitbouwen is iets heel creatiefs, bijna als kunst."

  Hoe zit het met de balans privé-werk?
  Aart: “Dat begint toch een klein beetje te beteren. We werken niet meer elke avond en elk weekend.”
  Els: “Het hoort er ook gewoon bij. We werken, maar aan de andere kant zijn we ook echt iets aan het opbouwen. En dat tweede is eigenlijk een hobby. Een bedrijf uitbouwen is iets heel creatiefs, bijna als kunst. En net zoals een kunstenaar niet zomaar zijn inspiratie kan stoppen, is dat met een bedrijf hetzelfde.”

  Een bedrijf runnen als koppel lijkt me nog een extra uitdaging...
  Aart: “In het begin is het heel hectisch. Eigenlijk voelt het een beetje als weer een nieuw kindje. Dat staat eerst in de slaapkamer en vraagt veel zorgen, later krijg je het met veel moeite de kamer uit, maar houdt het je wel nog wakker ‘s nachts.”
  Els: “(lacht) Dat is een opvallend goede vergelijking. Het is inderdaad zwaar in het begin, maar aan de andere kant is het ook heel erg makkelijk dat de grootste beslissingen gewoon aan de keukentafel kunnen worden genomen.”

  Later

  Hoe zien jullie EA technical services over pakweg 10 jaar?
  Aart: “Ik zie dan een mooie kmo-structuur voor mij. Een bedrijf dat soepel draait met hopelijk ook een redelijk marktaandeel. We hebben wel ideeën over de richting van ons bedrijf, maar we pinnen ons niet vast. Het mag gerust een verrassing blijven.”
  Els: “We zien intussen ook aan de feedback van onze klanten dat we iets unieks bieden waar nood aan was. Eigenlijk nemen wij een beetje de rol van onderhoudsafdeling over voor kleine bedrijven. We verkopen niet zomaar, maar denken bijvoorbeeld mee na over de voordeligste compressor-opstelling, en we houden de planning voor onderhoud bij voor onze klanten. Dat is uniek en wordt echt geapprecieerd.”

  "Pensioen is naar ons gevoel nog heel ver weg."

  Denken jullie al na over pensioen?
  Els: “Dat is naar ons gevoel eigenlijk nog heel ver weg. We hebben een tijdje in Italië gewoond, en daar was er een man van 85 met een eigen bedrijf in compressoren die nog elke dag vrolijk aan het werk was. Als we dat ook kunnen, hoeven we niet aan ons pensioen te denken. Financieel kijken we nu wel om ons wat te beschermen. Tot nu toe was daar gewoon niet de ruimte voor. Nu we goed over het break-even-punt zijn, is dat wel iets waar we aan denken.”

  Over EA technical services
  EA Technical Services is een technisch installatiebedrijf gespecialiseerd in industriële perslucht en exclusief verdeler voor een Duits compressormerk. Het bedrijf bestaat 3 jaar, telt 4 vaste medewerkers en bedient intussen meer dan 200 klanten.

  Deel dit artikel