Waarom tak 23 vandaag een plaats in je portefeuille verdient

Je bent net gestart als (para)medisch vrijebroeper. Sparen is niet evident, maar je wil toch graag dat je spaarcenten een mooi rendement opleveren. Met een spaarrekening lukt dat niet, er is in de meeste gevallen zelfs geen rentevoet … Een tak 23-oplossing is meer dan ooit een interessante piste om een deel van je spaargeld te investeren. Wij leggen je uit waarom.

bbm_gettyimages-490635111_super.jpg
In dit artikel
  • Een tak 23-verzekering is een type levensverzekering waarvan het rendement afhangt van de resultaten van één of meerdere onderliggende fondsen. Aangezien aandelen op langere termijn altijd een hoger rendement opleveren dan spaarrekeningen of producten met een gewaarborgd rendement (tak 21), is tak 23 een interessante optie.
  • Je verzekeringsmakelaar stelt samen met jou je beleggingsprofiel op. Vervolgens zal hij jou een tak 23-oplossing voorstellen die aansluit bij dat profiel en bij jouw risico-appetijt. Een tak 23-verzekering biedt immers geen kapitaalgarantie, waardoor je als belegger een zeker beleggingsrisico loopt. Bij sommige fondsen is dat risico beperkt, bij andere is dat groter. Dit wordt uitgedrukt in de risicoklasse van een fonds, gaande van 1 tot 7. 1 is een zeer lag risico, terwijl 7 de hoogste risicoklasse is. Het feit dat een fonds op zich al een gespreide investering is, beperkt het beleggingsrisico enigszins. Zeker gemengde fondsen (waarbij geïnvesteerd wordt in meerdere activaklassen (aandelen, obligaties, cash …) zorgen voor een lager risico. Lees hier nog meer tips om op een veilige manier te beleggen in tak 23.
  • Tak 23-verzekeringen vallen niet onder de taks op de effectenrekeningen.
  • Een belangrijke extra troef van tak 23-producten is dat je geen roerende voorheffing betaalt op het rendement (tenzij het product voorziet in een gewaarborgd rendement, dan is roerende voorheffing onder bepaalde voorwaarden wel verschuldigd).
  • Een tak 23-verzekering is een handige tool in het kader van successieplanning.

  Ontdek hier het tak 23-aanbod van NN. Je vindt verder op onze site fiches met extra info over de strategie van de fondsen waarin geïnvesteerd wordt, de risicoklasse, assetverdeling, resultaten uit het verleden … Ook kan je de beheersreglementen opzoeken, waar extra uitleg gegeven wordt over de kosten van de fondsen, de geprojecteerde rendementen, de minimaal aanbevolen looptijd, de investeringspolitiek … Vraag uiteraard ook bijkomende info op aan je makelaar. Hij beantwoordt al je vragen.

  Deel dit artikel