Waarom naar Zwitserland of Luxemburg?

Volgens het Rubik-voorstel van Zwitserland hebben Belgen in totaal zo’n dertig miljard euro geparkeerd op Zwitserse rekeningen. Critici vermoeden dat dit bedrag een lage schatting is. Toch komt het al neer op ruim 3.000 euro per Belg. Wat beweegt onze landgenoten om naar het buitenland te trekken met hun spaarcenten?

In dit artikel

    Zwitserland

    Zwitserland staat vooral bekend om zijn strikte bankgeheim, dat de laatste jaren serieus onder druk is komen te staan. Hoewel zeker niet al het geld op de rekeningen in de Alpenstaat zwart is, is het geheimhouden van de oorsprong één van de hoofdredenen om er een rekening te openen. Het gaat vooral om geld dat nog niet langs de fiscus is gepasseerd, maar ook geld dat voortkomt uit criminele activiteiten.

    Maar een rekening openen in Zwitserland kan ook als belegging. De Zwitserse Frank (CHF) geldt vaak als houvast als het slecht gaat met euro of dollar. Daarom heeft een groot aantal investeerders tijdens de eurocrisis als diversificatie een Zwitsers spaarpotje aangelegd. Toch kan je een dergelijke belegging ook gewoon via een Belgische bank realiseren, door bijvoorbeeld aandelen in een beleggingsfonds of obligaties te kopen die in CHF genoteerd staan. Of nog door een spaarrekening aan te houden in CHF.

    De grotere vermogens zullen dergelijke beleggingen onmiddellijk bij een Zwitserse bank doen, die daar meestal een minimuminleg voor vraagt. De grootste zijn UBS en Crédit Suisse, samen goed voor meer dan 50 procent van het vermogen van de Zwitserse banken. Bij UBS moet je minstens 50.000 CHF (zo’n 41.000 euro) inleggen om een spaarrekening te kunnen openen, sommige kleinere banken aanvaarden bedragen vanaf 5.000 CHF. Voor specifieke Private Banking diensten moet je bij de meeste banken met minder dan één miljoen CHF niet komen aankloppen. Voor de rente moet je het in Zwitserland zeker niet doen. Op een gewone spaarrekening kom je niet verder dan 0,375 procent rente. Nu de eurozone er weer bovenop komt, lijkt ook een belegging in CHF minder interessant te worden.

    Luxemburg

    In het Groothertogdom vind je naast Belgen die via een managementvennootschap onze inkomstenbelastingen vermijden, ook heel wat landgenoten met spaarcenten. Uitstapjes om coupons te knippen werden met de spaarrichtlijn van 2005 overbodig. Sindsdien wordt in Luxemburg een bronheffing van 20 procent toegepast. Ook het bankgeheim staat onder druk.

    Toch blijft ons kleine buurland enkele belangrijke troeven behouden. Zo schenkt Luxemburg een volledige garantie op de spaarboekjes; in België blijft die beperkt tot 100.000 euro. Ook de belastingvrijstelling voor verzekeringsproducten is een succes. Tenslotte kunnen de vele voordelen verbonden aan een residentie in Luxemburg veel Belgen bewegen om zich er te gaan vestigen.

    Deel dit artikel