Recht om vergeten te worden

Wat is nu precies 'recht om vergeten te worden'? 

De wet betreffende verzekeringen van 4 april 2019 bevat "het recht om vergeten te worden" en gaat van kracht op 1 februari 2020. De wet is van toepassing op schuldsaldoverzekeringen, afgesloten in het kader van een hypothecair of professioneel krediet.

Recht om vergeten te worden
In dit artikel

  Wat is het doel van deze wet?

  Het doel van de wet is om mensen die in het verleden leden aan kanker of specifieke chronische aandoeningen, toegang te geven tot een verzekering voor de terugbetaling van een hypothecair of professioneel krediet. Ten gevolge van deze aandoeningen moesten deze personen vaak bijkomende premies betalen of werden ze door verzekeringsmaatschappijen geweigerd.

  Daarom zorgt deze wet ervoor dat mensen die al een bepaalde tijd genezen zijn, het recht hebben om ‘vergeten te worden’. Dat moet hen makkelijker toegang geven tot verzekeringen die in de categorie schuldsaldoverzekeringen vallen.

  Op wie is deze wet van toepassing?

  De wet is van toepassing op personen die een nieuwe schuldsaldoverzekering aanvragen en die vanaf 1 februari hun medische behandeling met succes hebben afgerond. En waarbij de periode langer geleden is dan de wettelijke termijnen (voor de specifieke aandoening).

  • Deze informatie moet doorgegeven worden: De verzekeraar mag alle medische informatie blijven vragen in het kader van ‘het recht om vergeten te worden’ (bv. De datum van het einde van de behandeling en duur van de periode erna zonder herval). De verzekeringsnemer is verplicht om hierop te antwoorden in medische vragenlijsten.
  • Deze informatie mag niet gebruikt worden: De verzekeraar is verantwoordelijk voor de juiste toepassing van de wet en is dus verplicht bepaalde medische informatie te ‘vergeten’ wanneer ze onder deze wet valt. Op zich kunnen ze dus geen reden zijn tot weigering of bijkomende premies.

  Neem voor meer informatie een kijkje op Schuldsaldoverzekering (assuralia.be).

  Neem voor meer informatie omtrent de compenstatiekas een kijkje op Wettelijke maatregelen (assuralia.be)

  Deel dit artikel