Financiële tevredenheid is de belangrijkste factor voor geluk

‘Geld maakt niet gelukkig’, zo luidt het spreekwoord. Maar uit het meest recente Nationaal Geluksonderzoek blijkt het tegendeel. “Financiële tevredenheid is de belangrijkste factor voor geluk”, aldus Prof. Dr. Lieven Annemans. De twee andere opvallendste conclusies uit de bevraging? Zelfstandigen zijn de gelukkigste beroepsklasse, en Belgen zijn even gelukkig als voor de pandemie. 

Financiële tevredenheid
In dit artikel

  Geld maakt (steeds meer) gelukkig

  Er zijn heel wat elementen die bijdragen aan geluk, maar vandaag de dag blijkt de financiële tevredenheid een belangrijke invloed uit te oefenen op het algemeen geluksgevoel. 

  Prof. Dr. Lieven Annemans legt uit: “Uit onze bevraging blijkt dat tevredenheid met de financiële situatie en gemoedrust de belangrijkste bouwstenen van geluk zijn. Dit was 4 jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie, ook zo. Echter, waar gemoedsrust toen het meest doorslaggevend was, blijkt dat nu financiële tevredenheid te zijn.” 

  Ondanks de toegenomen inflatie blijkt de Belg tegenwoordig dus meer tevreden te zijn met zijn financiële situatie. Doctoraatstudent UGent Sara Claes: "Toch kunnen we de financiële tevredenheid van de Belgen niet bepaald hoog noemen.” 

  Zelfstandigen zijn het gelukkigst 

  Zelfstandigen blijken niet enkel hun werk maar ook hun geluk in eigen handen te nemen. Met een score van 6,98 vormen ze de gelukkigste beroepsklasse. 

  Lieven Annemans: “In ons onderzoek zien we verschillende factoren die daaraan bijdragen. Vergeleken met andere beroepsklassen, geven zelfstandigen vaker aan een zinvol leven te leiden. Ze ervaren gemiddeld ook meer betrokkenheid of warme relaties met anderen dan de andere beroepsklassen, en - misschien enigszins verrassend - ook op vlak van gemoedsrust scoren ze hoger.” 

  Tegelijk is het essentieel dat zelfstandigen ook het gevoel hebben dat ze af en toe de druk van de ketel kunnen halen. Zelfstandigen die het gemakkelijk vinden om vakantie te nemen, scoren ook hoger op vlak van geluk. Echter, 30% van de zelfstandigen geeft aan moeilijk vakantie te kunnen nemen. Bovendien werkt ongeveer 35% van de zelfstandigen meer dan 5 dagen per week en 9,5% werkt zelfs 7 op 7. Ook hier is er dus nog ruimte voor verbetering.

  Belg geeft geluk een 6,64 op 10

  Het is ‘ça va’, dat blijkt uit de meest recente bevraging van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en verzekeraar NN. De Belg geeft zijn leven gemiddeld een score van 6,64 op 10. Daarmee komt het geluksniveau van de Belg na bijna vier jaar terug op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. 

  “Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo, maar een score van 6,64 is vrij goed nieuws”, aldus Sara Claes. “De voorbije vier jaar stond de wereld op zijn kop. Niet enkel de pandemie, maar ook de inflatie, de energiecrisis en de verschillende oorlogen, hebben onze samenleving drastisch beïnvloed. Ondanks al die factoren is de Belg opnieuw zo goed als even gelukkig als voor de pandemie. Al moeten we er ook niet al te enthousiast over doen: die stabilisatie is goed maar het kan zeker beter dan een ‘dikke zes’.”

  Deel dit artikel