Is een levensverzekering verplicht?

Een levensverzekering wordt vaak aangehaald als een interessant vehikel om in een aanvullend pensioen te voorzien of om een overlijdensrisico af te dekken. Maar is het wettelijk verplicht om zo'n polis te onderschrijven?

In dit artikel

  Het antwoord is kort en krachtig: neen. U bent volledig vrij in uw keuze om al dan niet een levensverzekering te onderschrijven. Naarmate het doel van een investering in een levensverzekeringscontract, moeten we deze boodschap weliswaar een beetje nuanceren.

   

  Opbouw kapitaal bij leven

   

  Als u een levensverzekering afsluit met het oog op de opbouw van een aanvullend pensioenkapitaal een het eventueel bijhorende fiscale voordeel, dan is er geen sprake van een verplichting. U kunt een appeltje voor de dorst aanleggen via een levensverzekering, maar u kunt ook andere beleggingsvehikels verkiezen: spaarrekeningen, beleggingsfondsen, effecten, vastgoed ... Ook een pensioenspaarverzekering is overigens helemaal niet verplicht.

   

  Overlijdensdekking

   

  Ook als de levensverzekering als prioritair doel heeft om het overlijdensrisico van u of uw partner af te dekken, is het helemaal geen verplichte polis. Maar hoewel de wetgever u niet kan opleggen zo'n verzekering te onderschrijven, kan een kredietinstelling dat wel. Denk bijvoorbeeld aan een schuldsaldoverzekering in het kader van een hypothecair krediet. U bent niet wettelijk verplicht om een schuldsaldoverzekering te nemen opdat u uw hypotheeklening fiscaal kunt inbrengen, maar veel kredietverstrekkers zullen pas een krediet toekennen op voorwaarde dat u een bijhorende schuldsaldoverzekering onderschrijft. Het is ook perfect mogelijk dat de intrestvoet en de voorwaarden die bij uw woonkrediet horen, onder andere afhankelijk zijn van de onderschrijving van aanverwante producten bij dezelfde bank/verzekeraar, zoals een brand- en schuldsaldoverzekering. In zo'n geval is er dus geen wettelijke verplichting, maar wel een verplichting van een andere partner. U kunt natuurlijk altijd een schuldsaldoverzekering onderschrijven bij een andere financiële instelling. U bent immers helemaal niet verplicht om dat bij uw kredietinstelling te doen. De kans is reëel dat u op die manier een goedkopere oplossing vindt voor uw schuldsaldoverzekering. Wel moet u dit natuurlijk steeds afwegen samen met de kostprijs van uw krediet.

  Deel dit artikel