De effectentaks … wat moet je weten?

De effectentaks is een feit. Maar wat houdt deze nieuwe belasting precies in? En kan je ze vermijden?

bbm_gettyimages-109717496.jpg
In dit artikel

  Wie moet betalen?

  Elke privépersoon die een effectenrekening heeft met een totale waarde van minimaal € 500.000, betaalt voortaan een effectentaks van 0,15%. Dat leidt tot bijzondere situaties, waarbij iemand met een effectenrekening ter waarde van € 499.998 geen taks betaalt, en iemand met 2 cent meer op zijn of haar effectenrekening wel.

  De effectenrekening wordt per persoon bekeken, dus niet per koppel. Wel worden alle effectenrekeningen bij alle banken op naam van dezelfde persoon samengeteld.

  Wat valt er onder en wat niet?

  Wat valt er onder zo’n effectenrekening? Heel wat financiële producten en activa, zoals aandelen, obligaties, kasbons, fondsen,  …  Pensioenspaarfondsen en levensverzekeringen van het type tak 21 (gewaarborgd rendement) of tak 23 (gelinkt aan beleggingsfondsen) vallen er niet onder! De taks wordt ingehouden op 1 oktober van elk jaar.

  Effectenrekening in onverdeeldheid?

  Heb je samen met anderen, bijvoorbeeld je partner, een effectenrekening in onverdeeldheid? Dan gaat de fiscus ervan uit dat jullie elk een evenredig deel bezitten. Elke eigenaar zal dus hetzelfde bedrag aan taksen betalen. Is dit niet conform de werkelijke situatie, dan wordt dit rechtgezet via de aangifte.

  Hoe vermijd je de effectentaks voor de toekomst?

  Er zijn nog enkele mogelijkheden:

  • belastbare effecten verkopen en investeren in verzekeringsproducten of vastgoed
  • de verdeling van de effectenrekening wijzigen, zodat de drempel van € 500.000 niet gehaald wordt.

  Lees hier alles over de Tak 23 verzekering van NN.

  Deel dit artikel