Wat met het fiscaal voordeel in tak 21 en tak 23?

Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden). Wij zetten ze op een rijtje.

verschil tak 21 tak 23
In dit artikel

  Sparen is belangrijk, bijvoorbeeld voor een financieel onbezorgd pensioen (denk eraan dat we steeds langer leven!) of voor een specifiek doel, zoals een mooie reis of een groot feest. Je kunt perfect sparen of beleggen via een levensverzekering. Daarbij zal je vaak de keuze geboden worden tussen een tak 21-levensverzekering en een tak 23-levensverzekering. Hier ontdek je de verschillen tussen tak 21 en tak 23-levensverzekeringen.

  Fiscaal voordeel tak 21 en tak 23

  Bij een tak 21-levensverzekering of een tak 23-levensverzekering kun je fiscaal voordeel genieten 

  • in het stelsel van het pensioensparen (€ 990 maximumpremie in inkomstenjaar 2021
   • in het traditionele stelsel (fiscaal voordeel van 30%) of 
   • tot € 1.270 (inkomstenjaar 2021) in het nieuwe regime (fiscaal voordeel van 25%)) 
  • het langetermijnsparen (€ 2.350 maximumpremie in inkomstenjaar 2021).

  Premietaks bij tak 21 en tak 23

  Bij een tak 21-levensverzekering betaal je een premietaks (taks op de verzekeringsverrichtingen) van 2%, tenzij het om een pensioenspaarverzekering gaat. Idem dito voor een tak 23-verzekering. Dit betekent dat de verzekeraar bij elke premie die in het contract gestort wordt een taks van 2% dient af te houden en door te storten naar de fiscale administratie.

  Roerende voorheffing bij niet-fiscale tak 21- en tak 23-levensverzekeringen

  • Bij een tak 21-levensverzekering betaal je roerende voorheffing van 30% (op een fictief jaarlijks rendement van 4,75% op de gestorte premies) 
   • als de polis niet langer loopt dan acht jaar of
   • als je het geld opvraagt vooraleer er acht jaar verstreken is en voor zover er niet gedurende de volledige looptijd een overlijdensdekking van 130% van de gestorte premies is (en de verzekeringnemer ook de verzekerde en de begunstigde bij leven is). 
  • Bij een tak 23-levensverzekering betaal je geen roerende voorheffing, tenzij de polis voorziet in bepaalde rendementsgaranties (gestructureerde producten). Die roerende voorheffing wordt dan berekend op de werkelijke meerwaarde, niet op een fictief rendement van 4,75%.

  Belasting bij fiscale levensverzekeringen tak 21 en tak 23

  Bij een tak 21- en tak 23-levensverzekering betaal je de taks op het langetermijnsparen als je (minstens één keer) fiscaal voordeel genoten hebt op de premies. Heb je nooit fiscaal voordeel genoten op de premies, dan wordt het bijeengespaarde kapitaal niet belast. Zoals hierboven uitgelegd kan er in bepaalde gevallen evenwel roerende voorheffing verschuldigd zijn.


  Een levensverzekering bij NN levert je heel wat voordelen op: ontdek ze hier.

  Deel dit artikel