Levenslang leren is meer dan leren alleen, het gaat over verrijking en ontplooiing.

Wim is 53, leraar van opleiding, werkt als teambegeleider in het CAW, Centrum Algemeen Welzijnswerk, coacht topsporters na zijn uren en volgt een postgraduaat ‘The Human-Centered Organisation’ aan de Artevelde Hogeschool. “Mijn vrouw heeft op haar 45ste nog een master Film & Theaterwetenschappen afgerond en ook mijn dochters hebben na hun studie nog iets extra gestudeerd.” Levenslang leren zit duidelijk in de familie!

Levenslang leren
In dit artikel

  Voor Wim is levenslang leren en je loopbaan evalueren en herinrichten de normaalste zaak van de wereld. Toen hij 21 werd, was hij net afgestudeerd als leerkracht, maar kwam door zijn burgerdienst terecht in het algemeen welzijnswerk. Hij ontdekte een wereld die voor hem tot dan toe onbekend was gebleven. Uiteindelijk ging hij nooit aan de slag als leerkracht, en bleef hij trouw aan de sociale sector.

  Vandaag is Wim nog altijd actief als sociaal werker en stuurt hij vier teams aan. Zijn hoofdtaak? Zijn teams motiveren, maar ook cliënten motiveren om opnieuw vertrouwen te krijgen in de maatschappij. “Zij moeten inzien dat de maatschappij hen nog iets te bieden heeft en omgekeerd. Wanneer een cliënt opnieuw vertrouwen krijgt in hulpverlening en er daardoor in de toekomst misschien sneller naartoe stapt, is onze job geslaagd.”

  Hoe je van een passie een job maakt.

  Een andere passie van Wim is topsport. Zelf speelde hij handbal op het hoogste niveau. Toen dat niet meer kon door kwetsuren, besloot hij trainer te worden. Een ook hier is zijn doel het team en zijn spelers motiveren.

  “Het duurde eventjes voor ik de parallellen zag tussen mijn fulltime job en mijn hobby. Maar ondertussen heb ik er mijn bijberoep van gemaakt en ondersteun ik professionele atleten en teams met mentale coaching en mindfulness.”

  Levenslang leren houdt je gemotiveerd

  Sinds vorig jaar volgt Wim de postgraduaatopleiding ‘The Human-Centered Organisation’ aan de Artevelde Hogeschool. “Voor mij brengt die opleiding alles samen, zowel mijn opgedane kennis als teamleider als mijn ervaringen als sportcoach. Dankzij de opleiding heb ik inzichten verkregen en antwoorden gevonden op vraagstukken die ik ondanks mijn ervaring nog niet had opgelost. Het gaat verder dan kennisoverdracht alleen, de opleiding biedt inzichten en verruimt je blik.”

  Groeien in wat je kan, nieuwe trajecten opstarten en blijven leren, houden Wim gemotiveerd. Of hij na zijn postgraduaat nog een opleiding zal volgen? “Dat kan best! Maar eerst is het aan mijn vrouw, zij heeft ook nog plannen!” klinkt het bij Wim.

  Hoe sta jij tegenover levenslang leren?

  Zo zie je maar dat leren écht levenslang kan en niet vast te pinnen valt op leeftijden of levensfases. Zeker nu we met z’n allen langer leven en langer zullen moeten werken, wint zelfeducatie aan belang. Het schept mogelijkheden voor jou als individu, maar ook voor onze maatschappij.

  Denk mee met ons na en laat weten hoe jij levenslang leren ziet! Dat kan via de volgende vragenlijst: https://www.nn.be/nl/langer-leven.

   

  Deel dit artikel