1 op 3 Belgen moet spaargeld aanspreken om rond te komen

Uit de resultaten van de nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN blijkt dat de financiële gemoedsrust van de Belg nog nooit zo laag stond: 68% heeft een te lage gemoedsrust. Uit de peiling van NN bleek dan ook dat een derde van de Belgen afgelopen halfjaar zijn spaargeld moest aanspreken om rond te komen. Het optimisme bij de Belgen over hun financiële gemoedsrust zakt snel, en ook bij zelfstandigen zakt de moed hen in de schoenen: 1 op 4 Belgische zelfstandigen overweegt hun zaak (gedeeltelijk of tijdelijk) te sluiten omdat die niet meer rendabel is.

online_posts_nn_-_2022-10-25t100722.360.png
In dit artikel

  De financiële gemoedsrust van de Belgen stond nog nooit zo laag

  De koopkrachtcrisis wordt alsmaar zichtbaarder, en dat laat ook zijn sporen na op de financiële situatie van de Belg, want uit de resultaten van de nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN blijkt dat de financiële gemoedsrust van de Belg nog nooit zo laag stond. De algemene financiële gemoedsrust daalde sinds maart met 3.2 punten en staat het laagste sinds het begin van de metingen in 2020. Deze nieuwe crisis treft de Belgen uitzonderlijk hard, zelfs tijdens de lockdown in volle pandemie had de Belg over het algemeen meer vertrouwen in zijn financiële situatie. 68% van de Belgen heeft een te lage gemoedsrust (onder de 65 op 100). 40% heeft zelfs weinig financiële gemoedsrust (onder de 50 op 100). Naar verklaringen is het niet lang zoeken, want op financieel gebied krijgen de Belgen grote klappen te verduren. Bij 7 op 10 Belgen werd hun financiële situatie de afgelopen 6 maanden slechter. 46% van de Belgen heeft zelden of nooit geld over op het einde van de maand. De acties die Belgen de afgelopen drie maanden namen (en nog zullen nemen) om de impact van de crisis op te vangen, worden dan ook steeds drastischer. Zo heeft een derde heeft de afgelopen maanden al spaargeld moeten aanspreken om rond te komen. En het is duidelijk dat de Belgen nog moeilijke maanden tegemoet gaan, want hun optimisme over de toekomst vervaagt snel.

  Zo is vandaag amper 37% enthousiast over zijn/haar financiële toekomst. 52% verwacht dat na de winter hun financiële situatie nog slechter zal zijn, bij éénoudergezinnen is dat zelfs 60%. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk bij de toenemende elektriciteits- en gasrekeningen. 65% van de Belgen maakt zich hier zorgen over. Bij éénoudergezinnen loopt dat cijfer op tot 77%. 66% maakt zich zorgen over de impact van de inflatie op hun spaargeld en beleggingen.

  Zelfstandigen overwegen de boeken toe te doen

  Ook bij zelfstandigen zet dezelfde tendens zich door. Uit de zomerpeiling van de financiële gemoedsrustbarometer bleek nog dat 1 op 3 zelfstandigen hun inkomen het voorbije jaar heeft zien dalen. Hun financiële gemoedsrust ligt met 58 weliswaar hoger dan die van de Belg in het algemeen (55), maar ook zij worden sterk getroffen door de koopkrachtcrisis. Zo zegt 1 op 4 Belgische zelfstandigen te overwegen hun zaak (gedeeltelijk of tijdelijk) te sluiten omdat die niet meer rendabel is. 21% vermoedt de boeken te moeten sluiten als de crisis nog 6 tot 12 maanden duurt.

  Wil je meer weten over het de cijfers van dit nieuwe onderzoek? Lees dan hier het volledige dossier.

   

  Deel dit artikel