Financial Advisor Program

image_onepager_nl_2

Over deze opleiding

Het opleidingstraject bestaat uit 4 sessies van 4 uur. De analyse van een beleggingsfonds, een evenwichtige tak 23-portefeuille samenstellen, investeren in duurzaamheid, de meerwaarde van een persoonlijk financieel plan ... het komt uitgebreid aan bod. Deze sessies zijn een mix van theorie en praktijk.

Je krijgt les van specialisten als Bart Gielis (Goldman Sachs), Evert Van Meeuwen (NN), Stacey Notteboom (M&G Investments) en Bart Chiau (NN).

In 4 dagen ontdek je alles over de rol van tak 23 in financiële planning. Verwacht je aan een intensief leertraject, waarna jij je klanten nog beter kan adviseren en hen een financieel plan op maat kan aanbieden. 

 

Praktisch

Data sessies:

Maandag 8 mei 2023
Maandag 15 mei 2023
Maandag 5 juni 2023
Dinsdag 29 augustus 2023

Uurrooster: vanaf 13 uur starten we met de opleiding. Wie zich
ook inschrijft voor de sandwichlunch, wordt verwacht om 12 uur.

12:00-13:00 : Welkom & lunch
13:00-15:00 : Deel 1
15:00-15:30 : Break & netwerking
15:30-17:30 : Deel 2

Locatie: alle opleidingssessies vinden plaats op het hoofdkantoor van NN België, Fonsnylaan 38, 1060 Brussel (vlakbij het Brusselse Zuidstation). Alleen de laatste sessie vindt ergens anders plaats, maar dat is nog een verrassing.

Wie met de auto komt, kan gratis parkeren in de parking op dit adres:
Engelandstraat 52
1060 Brussel

Wie met de trein reist, stapt af in station 'Brussel-Zuid' en neemt de uitgang 'Fonsnylaan'. Iets verderop aan de overkant vind je ons gebouw.

Meld je aan via de bel aan de draaideur.

Bijscholingspunten: met het Financial Advisor Program verdien je maar liefst 11 bijscholings-punten. Dit is in het kader van de geregelde bijscholing verzekeringen (accreditatienummer A110012). Deelname is beperkt tot 2 personen per kantoor en je kan alleen het hele traject volgen, geen aparte onderdelen.

 

Interesse? Neem contact op met je NN Business Partner.

 

Programma

Sessie 1 – 8 mei 2023: Analyse van een beleggingsfonds

Docent: Bart Gielis (Goldman Sachs)

In ’t kort: Voor een financieel adviseur zijn een factsheet, de financiële infofiche, het beheersreglement … belangrijke bronnen van informatie over een beleggingsfonds. Daarnaast biedt Morningstar je nog een schat aan informatie die sterk aan te raden is voor iedere fondsbelegger. Helaas blijkt die niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Via deze sessie “Analyse van een beleggingsfonds” maken we jou de verschillende terminologieën eigen, zodat je nog beter gewapend bent in een adviesgesprek met je klanten.

Opleidingsonderdelen:

 1. Hoe lees ik de factsheet van een fonds en de bijbehorende documenten van een tak 23-levensverzekering?
 2. Hoe de Morningstar-fiches gebruiken in het advies over een tak 23-levensverzekering?

Sessie 2 – 15 mei 2023: Opbouw van een evenwichtige portefeuille

Docenten: Evert Van Meeuwen (NN Insurance) & Stacey Notteboom (M&G Investments)

In ’t kort: De ideale beleggingsportefeuille bestaat niet. Of toch ? Het is de portefeuille die het best beantwoordt aan de risico’s die je wil nemen om een bepaald rendement te realiseren.
In deze sessie bekijken we in de eerste plaats hoe je het veiligere gedeelte van de beleggingsportefeuille op een evenwichtige manier kan uitbouwen. Vervolgens staan we stil bij de manieren om ook bij de risicovolle beleggingen tot de nodige risicospreiding te komen.
In het tweede deel van de sessie lichten we de componenten toe, die je tak 23-portefeuille beïnvloeden. En de parameters waarmee je het best rekening houdt om risico en rendement in evenwicht te houden.

Opleidingonderdelen:

 1. Hoe stel je een evenwichtige tak 23-portefeuille samen?
 2. Welke componenten beïnvloeden je tak 23-portefeuille?

Sessie 3 – 5 juni 2023: Duurzaam beleggen

Docent: Bart Gielis (Goldman Sachs)

In ‘t kort: Duurzaam beleggen wordt geleidelijk aan de norm. Bedrijven die geen aandacht hebben voor duurzaamheid, hebben steeds meer moeite om beleggers te overtuigen. Meer en meer beleggers willen niet langer dat hun geld wordt gebruikt voor activiteiten die onze maatschappij schaden. Integendeel, hun geld moet bijdragen tot een betere wereld. Dat is het uitgangspunt van duurzaam beleggen. Wat moet je weten over duurzaam beleggen? Maar bovenal: hoe analyseert een fondsbeheerder ondernemingen om een beleggingsfonds samen te stellen?

Opleidingonderdelen:

 1. Duurzaam beleggen, meer dan een trend
 2. Duurzaam beleggen: wat maakt een tak 23 -fonds nu duurzaam?

Sessie 4 – 29 augustus 2023: Financial Life Planning: de meerwaarde van een persoonlijk financieel plan (+ netwerkgelegenheid met etentje)

Docent: Bart Chiau (NN Insurance)

In ’t kort: Tijdens zijn levenscyclus wordt de klant geconfronteerd met veranderingen, waardoor andere prioriteiten zich opdringen. Voortdurende bijsturingen zijn noodzakelijk. Wijzigingen van de familiale en financiële situatie veranderen de focus op de opbouw, de bescherming en de overdracht van het vermogen. De levensverzekering is de perfecte tool om de klant daarin te begeleiden.

Opleidingonderdelen:

 1. Behoeftebepaling
 2. Hoe maak ik een financieel plan op?
 3. Pensioenopbouw: hiaten in de sociale zekerheid, oplossingen vanuit de verzekeringen
 4. Bescherming: arbeidsongeschiktheid & overlijden
 5. Leven na pensioen - risico langer leven
 6. Successieplanning - Overdracht en behoud vermogen

 

Onze docenten

Bart Chiau portret 2

Bart Chiau

Bart Chiau is senior expert bij NN en professor aan de faculteit economie van UGent. Hij is auteur van diverse professionele uitgaven rond successieplanning, sociale zekerheid, fiscaliteit en verzekeringen en geeft regelmatig seminaries. Als expert komt hij regelmatig aan het woord in de media.

Evert Van Meeuwen

Evert Van Meeuwen is Portfolio Manager, verantwoordelijk voor het Portfolio Management van tak 23 binnen NN Insurance Belgium nv. Hij heeft  sinds 2006 als investerings- en financieel analist gewerkt bij o.a. BNP Paribas, de Europese Commissie en als Portfolio Manager in verzekeringen.
Evert Van Meeuwen Portret2
stacy_notteboom.png

Stacey Notteboom

Stacy Notteboom is Branch Manager Belgium en Sales Director Wholesale and Institutional Business voor België & Luxemburg bij M&G. Hij heeft 16 jaar ervaring in de beleggingssector. Zo trad hij in 2015 in dienst bij M&G als Sales Manager, verantwoordelijk voor de Benelux.

 

 

Onze andere sprekers worden snel aan dit lijstje toegevoegd.

 

Geen vraag zonder antwoord

Meer weten over de opleiding? Detailinfo over een specifiek onderdeel? Een praktische vraag?

Stuur een mailtje naar marketing@nn.be en je krijgt snel antwoord.