Dit staat je de komende 10 jaar te wachten

Mensen denken graag na over hun toekomst. We beelden ons graag in hoe het “later” zal zijn. Tegelijkertijd vinden we ouder worden een van de engste dingen in het leven. Sommigen maken een vijfjarenplan, anderen plannen 10 jaar vooruit en weer anderen plannen helemaal niet. Maar wie weet of al je toekomstdromen ook echt zullen uitkomen? Bovendien heeft elke generatie een eigen blik op vandaag en morgen. Ontdek hoe jouw én andere generaties vandaag in het leven staan.

 

Zorgeloze twintigers

20

Dit is de mooiste tijd van je leven – dat zeggen je ouders in ieder geval. Naast de adviezen van je ouders, luister je ook naar wat je favoriete influencers te zeggen hebben. Twintigers doen dit meer dan eender welke leeftijdsgroep. Hoewel je nog niet zo veel verantwoordelijkheden hebt, is dit ook de periode waarin je de basis legt voor de rest van je leven als volwassene. Het is de periode waarin je je studie afrondt en je een eerste loopbaanrichting kiest. Die carrière is weliswaar belangrijk voor je, maar je wordt pas echt geïnspireerd door je hobby’s. Geluk vind je vooral in je vriendschappen.

Twintigers zijn ongekend hypergeconnecteerd is. De kans is groot dat jij je eerste gsm kreeg in je jonge tienerjaren. Doordat je geconnecteerd bent met alles is de wereld maar één klik of swipe van je verwijderd. Je vindt ervaringen belangrijker dan bezittingen en je reist liever de wereld rond dan dat je een eigen auto koopt. Je bent niet op zoek naar een 9-to-5-job en je wilt ook niet te lang bij je ouders thuis rondhangen. Je bent klaar om op eigen benen te staan! Jouw generatie overweegt dan ook meer dan andere leeftijdsgroepen om een eigen bedrijf te starten. Gebruik de tijd die je hebt, ontdek wie je bent en waar je van houdt.

Ben je ook druk bezig je toekomst vorm te geven? Alle beetjes helpen daarbij. Je kunt je fortuin nu al opbouwen met een vrij spaarplan op lange termijn, zelfs kleine bedragen tellen na verloop mooi op. Een paar afhaalmaaltijden minder per maand. Zo eenvoudig kan het zijn.

Lees meer

 

Toekomstgerichte dertigers

30

Je hebt al veel veranderingen meegemaakt. De economie ging op en neer, je hebt de geboorte van het internet meegemaakt en je zat als een van de eersten op sociale media. Daarnaast ben je de eerste “native” online shopper. Het zit in je natuur.
Als consument ben je wel kieskeurig. Je bedient je van de technologische mogelijkheden om de kwalitatieve en authentieke producten er met gemak uit te pikken.
Tegenwoordig geef je mogelijk ook voor het eerst echt om je uiterlijk. Jouw leeftijdsgroep geeft meer uit aan schoonheidsproducten dan andere generaties.

Hoewel je niet meer zo zorgeloos bent als toen je een twintiger was, weet je wel nog hoe je van het leven moet genieten. En godzijdank zijn er dingen als Netflix, Spotify en slimme financiële tools uitgevonden die je helpen je tijd nuttig te besteden.

Je kunt prima voor jezelf zorgen en er is een grote kans dat je ondertussen ook zorgt voor je eigen gezin. Begin je zoals je generatiegenoten zelfs serieus na te denken over trouwen? Je werk omvat meer verantwoordelijkheden en vergt meer tijd en energie, maar gelukkig brengen de nieuwe gezinsleden veel geluk en vreugde. Onderzoek toont immers aan dat de meeste Belgen van 30 jaar tevreden zijn over de balans tussen werk en privé. Geniet dus volop van deze periode in je leven.

Goed voor jezelf én je gezin zorgen? Bekijk hoe een levensverzekering met overlijdensdekking helpt om je geliefden financiële zekerheid te bieden mocht er iets ergs gebeuren. Omdat je nog jong bent, kan dit in vele gevallen veel goedkoper dan je denkt.

Lees meer

 

Formidabele veertigers

40

Je leven is hectisch. Je werkt met hongerige dertigers en CEO’s die nauwelijks langer bij het bedrijf werken dan jij. Begint jouw overvolle dag ook met boterhammen smeren voor de lunch en de kinderen naar school brengen? Heel normaal voor veertigers.
Jouw generatie staat bekend als ‘de tussengeneratie’. Je bevindt je in de generatiekloof tussen Generatie X en de Millennials. Je zorgt voor je kinderen, en soms ook voor je ouders. De midlifecrisis sla je over, maar een sportwagen zie je wel zitten.

“Met 40 heb je wel alles op een rijtje,” dacht je vroeger, dus hoe zit dat nu?
Je bent vindingrijk, werkt hard en streeft ernaar voor je naasten te zorgen. Je feest minder dan vroeger – je leven is nu wat minder spontaan dan je soms zou willen, maar je kunt geluksmomentjes vinden als je ze zelf creëert. Met een vol huis en een nog vollere agenda is balans voor een veertiger essentieel. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker je die zult vinden. Aarzel niet om af en toe naar buiten te gaan en wat zon te pakken terwijl anderen het werk doen. En denk erover om iets nieuws te leren; lees een boek over mindfulness, leer een nieuwe taal en reserveer tijd in je agenda voor yoga of vrienden. Of een leuk feestje.

De studies van de kids, de dagelijkse kosten, een comfortabele levensstijl … daarvoor wil je een stabiele financiële situatie creëren, vandaag en in de toekomst. Gelijk heb je, maar hoe doe je dat?

Lees meer

 

Vrije vijftigers

50

Vijftig is het nieuwe dertig, zeggen ze. Maar terwijl dertigers geloven dat zij de milieubeweging hebben ingezet, weet jij dat je dit in de jaren 70 al volop inzette. Politieke protesten? Niks nieuws onder de zon. Als de vergelijking daarvandaan komt, is het niet zo eng om een vijftiger te zijn. Je gaat mee met je tijd en bent verbonden door sociale media, maar draagt ook heel wat levenservaring met je mee. Dit brengt je in een interessante tijd van je leven, een die in het begin wat beangstigend kan zijn – een heel nieuw hoofdstuk.

De kinderen groeien op, gaan het huis uit of zijn misschien al vertrokken. Je haalt plezier en voldoening uit je carrière en weet wie je echte vrienden zijn. Je brengt graag tijd met ze door – van goede gesprekken fleur jij op. Je zit financieel op een hoogtepunt en hebt het idee dat je eindelijk de perfecte balans tussen werk en privé gevonden hebt.

Je hebt jarenlang gespaard, nu is het tijd om te genieten. Tijd voor je privéleven: je hebt in je carrière veel bereikt en kan nu meer aandacht besteden aan andere bezigheden. Je bent nu minder gericht op materiële zaken en meer op ervaringen. Tijd doorbrengen met je familie vind je belangrijk, zolang het maar te combineren is met je hobby’s, want daar ga je nu ook weer meer aandacht aan besteden.

Is vijftig te vroeg om na te denken over je nalatenschap? Niet als je een toekomst met meer gemoedrust nastreeft voor jezelf en je geliefden. Een kwestie van alles netjes op een rij te zetten en dan: heerlijk verder genieten.

Lees meer

 

Zekere zestigers

60

Je staat op het punt om met pensioen te gaan – een moment waar je naar uitgekeken hebt. Dit is het moment waarop je echt begint na te denken over de periode na je loopbaan. Je berekent (en maakt je zorgen over) hoeveel je iedere maand zult krijgen. Gelukkig voel je je nog jong en heb je nog meer dan genoeg energie. Je leeft ervoor om – opnieuw - te reizen en avonturen te beleven. Jouw leeftijdsgroep geeft hier, heel verrassend, meer aan uit dan de andere generaties. Ervaringen boven materialisme. Je besteedt ook meer aan gezondheid en fitness dan andere leeftijdsgroepen.

Vaarwel carrière, hallo familie. Je kunt nu nog vaker bij je kinderen en kleinkinderen op bezoek gaan. Maar je zorgt niet alleen voor anderen. Je besteed ook heel graag tijd (en geld) aan jezelf. Je hebt lang gedroomd over wat je na je pensioen zou doen. Nu is het tijd om je bucketlist erbij te halen: de zeven wereldwonderen zien, uit een vliegtuig springen, trainen voor de halve marathon.

Wat je ook doet, je hoeft niets te forceren. Kan je moeilijk afscheid nemen van je job of je eigen bedrijf? Wil je je collega’s nog niet missen? Dan is langer doorwerken misschien een optie. Geen ‘moeten’ meer, maar het màg wel. Wat je ook gelukkig maakt: stel het niet uit, ga ervoor!

Je wilt er niet over nadenken, maar je wilt het wel geregeld hebben. Als je je nalatenschap nu goed regelt, geniet je nog vele jaren van een gerust gevoel. Laat je informeren, praat erover met je naasten en ga eventueel naar een expert voor volledige gemoedsrust.

Lees meer

Konden zij hun leven voorspellen? Ontdek deze verrassende verhalen.

* Elk genoemde feit in dit artikel is gebaseerd op een onderzoek bij 1000 Belgen, uitgevoerd door Ruigrok in opdracht van NN group.