Hoeveel belastingen betaal je op een tak 21-levensverzekering?

Wanneer je investeert in een tak 21-levensverzekering, dan passeert ook vadertje Staat langs de kassa. Of wat had je gedacht? Maar hoeveel belastingen betaal je precies op een tak 21-polis? En er is ook goed nieuws: je kunt een fiscaal voordeel genieten via tak 21 via het pensioensparen of het langetermijnsparen. Hoe de fiscaliteit er precies uitziet, goten we in een overzicht.

bbm_187833451.jpg
In dit artikel

  Wat de belastingen aangaat, maken we een onderscheid tussen taksen op de premie en taksen op het bijeengespaarde kapitaal.

  Premietaks

  Op elke premie die je in een tak 21-polis stort, betaal je 2% premietaks. Op pensioenspaarverzekeringen betaal je geen premietaks.

  Kapitaal

  Roerende voorheffing

  Loopt jouw polis minder dan acht jaar of vraagt je jouw geld op vooraleer er acht jaar verstreken is, dan ben je roerende voorheffing verschuldigd. Die bedraagt 30% op een fictief rendement van 4,75%. Ook als jouw reëel rendement geen 4,75% bedraagt ...

  Loopt jouw polis langer dan acht jaar en laat je het geld onaangeroerd in die periode, dan valt de roerende voorheffing weg. Ook als jouw polis voorziet in een overlijdensdekking van minstens 130% van het geïnvesteerde bedrag is er geen roerende voorheffing verschuldigd.

  Taks op het langetermijnsparen

  Op je 60ste verjaardag wordt er een ‘anticipatieve heffing’ (ook wel ‘taks op het langetermijnsparen’ genoemd) toegepast op het spaartegoed van jouw contract. Heb je pensioensparen onderschreven na 1 januari 2015, dan betaal je een heffing van 8%. Heb je pensioensparen afgesloten vóór 1 januari 2015? Dan betaal je gedurende 5 jaar (2015-2019) een extra heffing van 1%, tenzij je al een anticipatieve taks hebt betaald op je 60ste verjaardag of op de 10e verjaardag van je contract. Op je 60ste betaal je dan 8% anticipatieve heffing, maar worden de eerder betaalde taksen (5 x 1%) hiervan afgetrokken.

  Op de winstdeelname betaal je geen belasting. Deze taks op het langetermijnsparen is trouwens bevrijdend. Er worden nadien geen belastingen meer geheven. Je kunt na de anticipatieve heffing nog wel fiscaal voordeel blijven genieten.

  Ter info: als je de polis pas onderschreven hebt na je 55ste, dan volgt de anticipatieve heffing op de tiende verjaardag van jouw contract, en dus niet op je 60ste.

  AFKOOP

  Koop je de polis af vóór je 60ste, dan betaal je uitstapkosten en 33% belastingen (+ gemeentebelasting). Dit is dus niet aangewezen! Als je dringend geld nodig hebt, kun je mogelijk ook een voorschot opvragen van jouw polis. Dat komt voordeliger uit dan een afkoop.

  OVERLIJDEN

  Overlijd je vóór je 60ste, dan betaalt de begunstigde 10% belastingen (+ gemeentebelasting) op het uitgekeerde kapitaal (voor de stortingen na 1993).

  GEEN FISCAAL VOORDEEL, GEEN TAXATIE!

  Als je jouw levensverzekering nooit aangegeven hebt, en je dus ook nooit fiscaal voordeel genoten hebt op de premies, dan valt deze anticipatieve heffing weg. Opgelet, als je slechts eenmaal fiscaal voordeel gekregen hebt, dan zal je de taks op het langetermijnsparen toch moeten betalen.

  Fiscaal voordeel

  Gelukkig moet je niet alleen belastingen betalen op een tak 21-polis, je kunt er ook belastingen mee besparen. Zo kun je in 2019 (aanslagjaar 2020) een fiscaal voordeel genieten van 30% op een premie van maximaal € 2.350 (in het kader van het langetermijnsparen). Hoeveel premie je maximaal fiscaal voordelig kunt storten, hangt af van jouw belastbaar inkomen. Kies je voor pensioensparen, dan zijn er twee mogelijke systemen:

  Je stort maximaal € 980, met een fiscaal voordeel van 30%.

  Je stort maximaal € 1.260, waarbij het fiscale voordeel 25% bedraagt.

  Meer weten over sparen en beleggen?

  Deel dit artikel