Hoeveel belasting betaal ik op een tak 21?

Als u een tak 21-levensverzekering onderschrijft, dan kan u dat een fiscaal voordeel opleveren in het kader van het pensioensparen of langetermijnsparen. Maar de fiscus passeert ook langs de kassa …

In dit artikel

  Premietaks
  Kiest u voor een pensioenspaarverzekering, dan betaalt u geen premietaks. In alle andere gevallen moet u een premietaks van 2% ophoesten voor een tak 21-levensverzekering. Stel dat u € 10.000 euro investeert in een tak 21-contract, dan bedraagt de premietaks € 200.

  Roerende voorheffing
  Op een tak 21-polis betaalt u in principe 30% roerende voorheffing, berekend op een fictief rendement van 4,75%. Opgelet, in de praktijk is een rendement van 4,75% in tak 21 vandaag een utopie. En toch betaalt u op dat cijfer roerende voorheffing.

  U kunt de roerende voorheffing op twee manieren vermijden:

  • door uw polis langer dan acht jaar aan te houden
  • door een overlijdensdekking van 130% (van uw inleg) te onderschrijven

   

  Taks op het langetermijnsparen

   

  Loopt uw polis tot uw pensioenleeftijd, dan betaalt u op uw 60ste verjaardag een taks van 10% op het spaartegoed. Dit is de taks op het langetermijnsparen. Nadien kunt u nog verder blijven sparen. U geniet dan (onder bepaalde voorwaarden) nog altijd een fiscaal voordeel, maar wordt niet meer belast op de uitkering. Als u de polis pas onderschreven hebt na uw 55ste, dan volgt de anticipatieve heffing op de tiende verjaardag van uw contract, en dus niet op uw 60ste. De regering Michel I heeft beslist dat de taxatie verlaagd wordt van 10 naar 8% voor pensioensparen. En wordt er sinds 2015, voor  contracten onderschreven voor 2015, gedurende vijf jaar telkens een taks van 1% geheven en op uw 60ste nog 3%.

  Deze taxatie gebeurt trouwens niet als u uw polis nooit aangegeven hebt op uw belastingformulier. U hebt dan uiteraard ook nooit fiscaal voordeel gekregen …

  Op de winstdeelname betaalt u geen belasting.

  Overlijden
  Sterft u vóór uw 60ste, dan betalen uw begunstigden 8% belastingen bij pensioensparen.

  Afkoop
  Beslist u om uw polis af te kopen vooraleer u 60 wordt, dan weet de fiscus u te vinden. U betaalt dan immers 33% belastingen (+ gemeentebelasting).

  Word een kei in sparen én beleggen.

  Deel dit artikel