"De crisis mag niet te lang duren. Onze reserves zijn niet onbeperkt..."

De financiële onzekerheid van de Belgen is nog nooit zo groot geweest. Door de crisis zegt 1 op de 3 Belgen zijn spaarreserves te moeten aanspreken om rond te komen. Bruno A., al meer dan 11 jaar zelfstandig ondernemer en bedrijfsleider, deelt zijn gevoelens over de huidige crisis en de gevolgen ervan voor zijn financiële gemoedsrust.

MA51231
In dit artikel

  Zijn je inkomsten gestegen, gedaald of gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar?

  Om eerlijk te zijn, bleef onze omzet zelfs tijdens de coronacrisis in stijgende lijn gaan. Maar sinds deze nieuwe crisis nieuwe klappen uitdeelde, beginnen onze mensen serieuze vragen te stellen en maken ze zich meer zorgen over de toekomst. We blijven dus waakzaam en proberen zoveel mogelijk in het bedrijf te investeren, namelijk door onszelf minimumlonen te betalen.  

  Hoe verklaar je dat je omzet, zelfs tijdens een crisis, blijft stijgen?

  Ik werk met mijn team in een sector waar gelukkig veel vraag naar is (nvdr.: de audiovisuele sector). Bovendien konden wij onze activiteiten altijd blijven uitvoeren, zelfs in lockdown. Anderzijds mag deze crisis niet te lang duren. Onze reserves zijn niet onbeperkt...

  Hoe beïnvloedt de koopkrachtcrisis jouw bedrijf vandaag? Wat zijn je grootste zorgen?

  Tot nu toe is er geen reden tot paniek. De zaken gaan wat langzamer, maar het bedrijf loopt nog steeds goed. Wij hebben echter het gevoel dat de klanten twee keer nadenken voordat zij zich verbinden aan een nieuw project, alles is goed berekend. Het spreekt voor zich dat we voorzichtig moeten blijven met onze uitgaven en uiteraard onnodige uitgaven moeten vermijden. Wij zijn ook zeer voorzichtig met ons energieverbruik op kantoor (wij hebben op dit gebied verschillende maatregelen genomen, omdat wij weten dat er een zeer hoge rekening kan ontstaan). Wij proberen ook zoveel mogelijk te internaliseren en steeds minder te werken met externe dienstverleners die ons meer zouden kunnen kosten. We hebben ook onze prijzen iets verhoogd om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden.

  Heb je, de afgelopen drie maanden, al overwogen de boeken toe te doen?

  Op dit moment niet. Maar het is zeker dat als de crisis nog een jaar aanhoudt, mijn antwoord misschien niet hetzelfde zal zijn en er waarschijnlijk keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar ik hoop dat het niet zover komt! 

  Zie je een positieve toekomst voor jouw bedrijf?

  Ik denk dat iedereen zich zorgen maakt over de crisis, zowel professioneel als persoonlijk. Maar we proberen positief te blijven. We zullen de toekomst beter kunnen inschatten aan het eind van het jaar, als de rekeningen zijn betaald. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden.

  Heb je enig advies over hoe deze crisis te "overleven"?

  Moeilijke vraag... In eerste instantie zou ik adviseren :

  • Vermijd (of verminder) niet-essentiële uitgaven.
  • Let op je energieverbruik en wees je bewust van de huidige situatie, terwijl je concrete oplossingen toepast (bijvoorbeeld investeren in een nieuwe verwarmingsketel, enz.).
  • Goed verzekerd zijn (bv. levensverzekering) om jezelf te beschermen voor de toekomst.

   

   

   

  Deel dit artikel