10.000 Belgen geven aan wat er moet veranderen om lang en gelukkig te kunnen leven.

Tussen september en december dachten 10.000 Belgen samen met ons na over het langer leven dat zij en hun kinderen en kleinkinderen mogen verwachten. Langer leven heeft een enorme impact op onze maatschappij. Maar wat moet er veranderen om van dit langer leven een gelukkiger leven te maken? Volgens de Belgen zijn er drie prioriteiten: de manier waarop we werken, de manier waarop onze sociale zekerheid werkt en de manier waarop we ons leven inrichten (leren, werken, pensioen).

Langer leven
In dit artikel

  Opmerkelijk is dat we de verantwoordelijkheid van ons af schuiven. We leggen de grootste verantwoordelijkheden om onze maatschappij klaar te stomen op een langer leven bij anderen, niet bij onszelf.

  Zo zien we drie domeinen die absoluut moeten veranderen. Vooral de manier waarop we werken, de sociale zekerheid en de manier waarop we ons leven inrichten moeten veranderen:

  • Hoe we werken, moet veranderen. 68% van de Belgen zoekt actief hoe ze minder stress kunnen hebben en 54% voelt zich vaak tot altijd uitgeput aan het einde van de dag. Dit maakt dat vandaag amper 12% van de Belgen zegt een job te hebben die hij/zij zonder problemen tot zijn/haar 70ste zou aankunnen. Verandering is nodig. Positief is dat 67% open staat voor een grondige loopbaanverandering.

  • De sociale zekerheid moet veranderen. Maar hoe kan de sociale zekerheid veranderen wanneer de pensioenleeftijd muurvast zit? De helft van de Belgen vindt dat ze op 61 jaar genoeg gewerkt hebben en vinden de -straks- wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar pas ‘doenbaar’ is als we … 100 worden. Willen we onze sociale zekerheid afgestemd krijgen op de huidige evolutie, zullen we met een andere blik naar zowel werk als pensioen moeten kijken.
  • De indeling van ons leven moet anders, vindt de Belg, maar realistisch zijn we niet. Gemiddeld genomen wil de Belg graag 16% van zijn tijd studeren, 33% werken, 21% zorgen voor kinderen en familie en 30% in rust of pensionering vertoeven. Op 33 procent van de tijd genoeg verdienen om ook in de overige 66 procent van de tijd goed te kunnen leven, dat is niet realistisch. Dit is onhoudbaar. 

  Wil je meer weten over de resultaten van het onderzoek? Lees dan hier het volledige dossier.

  Ben jij klaar voor een langer leven: doe de test!

  We moeten ook durven naar onszelf kijken. Elke Belg kan zich individueel voorbereiden op een langer leven.  De Langer Leven Test berekent hoe klaar of voorbereid je bent op een lang en gelukkig leven en toont ook de vergelijking met je leeftijdsgenoten. Er zijn meer dan 50 tips geformuleerd die je helpen met jouw persoonlijke voorbereiding! Ga aan de slag!

   

   
  Deel dit artikel