Zo eten jouw kotstudenten meer dan fastfood

Zondagavond, tijd om naar het kot te vertrekken. Geef je je studenten een lading groenten en gezonde maaltijden mee of laat je ze hun eigen potje koken?

In dit artikel

  Restjes van thuis
  Studenten kunnen maar beter op eigen benen staan. Maar na het weekend wat lekkere restjes van thuis meegeven aan je kotstudent, daar is niks mis mee. Vries desnoods wat gezonde porties in en geef er af en toe wat van mee. Zo weet je dat er al op minstens twee dagen van de week gezond gegeten wordt. Of dat hoop je althans.

  Maak je kinderen vertrouwd met de keuken
  Laat je kinderen af en toe eens mee koken. Zo weten ze op zijn minst hoe ze een ei moeten bakken als ze gaan voortstuderen. Iemand die al wat ervaring heeft in de keuken zal makkelijker aan de slag gaan op kot dan iemand die enkel weet hoe je een blik ravioli opent.

  Koop een leuk en gezond kookboek
  Tegenwoordig zijn er ongelooflijk leuke kookboeken voor studenten. Pik er een gezond, maar tof exemplaar uit en doe het je zoon of dochter cadeau als ze aan hun eerste jaar kot beginnen. Of budgetkoken met Jamie Oliver? Massa’s leuke tips te vinden die gezond, eenvoudig en budgetvriendelijk koken combineren.

  Geld besparen
  Voor een financieel argument zijn adolescenten altijd te vinden. Bespreek je budget, toon aan dat zelf koken goedkoper is dan afhaalmaaltijden. Ook een studentenrestaurant kan een goed alternatief zijn. Moedig je kotstudenten aan om samen met anderen te koken, grotere hoeveelheden zijn immers goedkoper. Laat ze ervaren dat samen de keuken op stelten zetten best wel fun is.

  Leer ze winkelen
  Neem je kinderen mee naar de supermarkt. Laat hen weten dat je best een lijstje maakt als je gaat winkelen, je beter niet met een lege maag gaat shoppen en kortingen in de gaten kan houden. Geef mee dat huismerken soms net zo goed zijn als duurdere merken en seizoensproducten je een hoop geld kunnen besparen.

  Snelcursus microgolf
  Koken hoeft niet altijd uren te duren. Zeker tijdens de examens spenderen studenten liever geen uren in te keuken. Vertel je studenten dat een microgolfoven voor meer kan dienen dan restjes opwarmen. Een zak (niet bereide) diepvriesgroenten kan prima kookmateriaal zijn. Couscous is in een wip klaar in de magnetron, en het is eens wat anders dan rijst of pasta. 

  Deel dit artikel