Fondsen NN

Fondsen NN

Hieronder vind je een overzicht van de actuele waarden van al onze fondsen per spaar- en investeringsoplossing. Onze specialisten analyseren voortdurend de prestaties en risico’s van elk fonds. Zo garanderen we op elk moment het beste rendement.

Ga naar de lijst met NN-fondsen

Heb je nog geen beleggersprofiel? Neem dan zeker eerst de informatie hieronder door.

Bepaal je beleggersprofiel

NN beschikt over een ruime keuze aan fondsen met risicoklassen voor elk beleggersprofiel. We bieden je verschillende keuzes en categorieën: thematische fondsen, fondsen per sectortype, geografische fondsen, monetaire fondsen...

Bovendien maak je een keuze binnen een open architectuur. Zo kun je naast fondsen van NN Asset Management ook inzetten op de fondsen van gereputeerde beheerders.

Het is cruciaal dat je je beleggersprofiel bepaalt samen met je makelaar. Zo weet je meteen welke fondsen het best bij jou en je beleggingshorizon en budget passen.

Ga naar de lijst met NN-fondsen

Verduidelijking van de risicoklassen

De risicoklassenschaal is ingedeeld van 1 (laagste risico) tot en met 7 (hoogste risico).

Sinds 1 januari 2018 is een nieuwe inschaling van kracht, weergegeven in de tabel op deze pagina.

Let op! Onderliggende fondsen werken nog altijd met de risicoklassenberekening en volatiliteitsschalen van voor 2018. Mogelijk liggen de risicoklassen van de onderliggende fondsen hoger dan de risicoklasse van de Tak 23-verzekeringsfondsen.

Risicoklassen Oude percentages Vanaf 01/01/2018
Risicoklasse 1: standaardafwijking tussen 0% en 0,5% 0% en 0,5%
Risicoklasse 2: standaardafwijking tussen 0,5% en 2% 0,5% en 5%
Risicoklasse 3: standaardafwijking tussen 2% en 5% 5% en 12%
Risicoklasse 4: standaardafwijking tussen 5% en 10% 12% en 20%
Risicoklasse 5: standaardafwijking tussen 10% en 15% 20% en 30%
Risicoklasse 6: standaardafwijking tussen 15% en 25% 30% en 80%
Risicoklasse 7: de standaardafwijking groter dan 25% 80%

Definities gebruikte termen

Gemengd fondsen: Klassieke gemengde beleggen zowel in zowel aandelen, obligaties als cash. De verdeling tussen deze activa blijft over het algemeen stabiel.

Flexibele fondsen: In deze gemengde fondsen kan actief worden belegd in aandelen, vastrentende waarden, valuta’s, obligaties, grondstoffen en vastgoed. De beheerder mag, in overeenstemming met het kernbeleid van het fonds, aanzienlijk afwijken van het percentage aandelen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Het doel is om in te spelen op stijgende trends en om dalingen op te vangen.

Huidige waarde:

  • in Tak 21: intrestvoet van toepassing (in %)
  • in Tak 23: eenheidswaarde berekend bij de laatste notering (in de munteenheid van het fonds)

YTD rendement: Het netto rendement van een beleggingsfonds vanaf de laatste jaarwisseling tot nu (de laatst bekende notering). Dit geeft zicht op hoe het fonds in het lopende jaar heeft gepresteerd.

Rendement 1, 3, 5, 10 jaar: Netto rendement van het interne fonds (na beheerskosten) over een periode van respectievelijk 1, 3, 5 of 10 jaar. Het gaat hierbij om voorbije kalenderjaren. Voorbeeld: een ‘Rendement op 3 jaar’ in mei 2018 slaat op het rendement in de periode 1 januari 2015 tot 31 december 2017.