Moet u een buitenlandse levensverzekering aangeven?

Dat u buitenlandse rekeningen moet aangeven, is genoegzaam bekend. Maar geldt dit ook voor buitenlandse levensverzekeringen?

In dit artikel

  Ja en Neen!

  Neen

  Als u een individuele levensverzekering afgesloten hebt bij een verzekeraar in het buitenland, dan moet u deze niet aangeven bij het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank van België. Dat is wel het geval voor buitenlandse rekeningen.

  Het Centraal aanspreekpunt (CAP) is een register dat de bankrekeningnummers en soorten contracten bevat die door natuurlijke personen en rechtspersonen afgesloten zijn bij financiële instellingen.

  Ja

  Opgelet, u moet wel het bestaan van deze buitenlandse levensverzekeringen vermelden in uw aangifte van de personenbelasting. Ook dient u de naam en voornaam van de verzekeringnemer alsook het land waar de verzekeringsmaatschappij is gevestigd, aan te geven. Dit moet ook gebeuren als uw echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner zo’n polis onderschreven heeft, alsook bij een minderjarig kind.

  De meldingsplicht geldt voor levensverzekeringen met een gewaarborgd rendement (tak 21), levensverzekeringen gelinkt aan fondsen (tak 23), lijfrenteverzekeringen, bruidsschat- en geboorteverzekeringen en schuldsaldoverzekeringen. Tak 26-polissen worden niet geviseerd.

  Meer info over de Tak 23 verzekering.

  Deel dit artikel