Ik heb gekozen in mijn leven om iets te doen waardoor ik mezelf beter en gelukkiger voel.

Zelfstandige en je eigen baas zijn kan stressvol zijn. Elke zelfstandige voelt stress op een andere manier. En hetzelfde geldt voor wat hen rust brengt. Hoe denken zelfstandigen over stress op het werk? Net als 34% van de door NN ondervraagde Belgen behoort Staf Coppens tot de “zenmasters”. Zij blinken eerst en vooral uit in levenstevredenheid. Daarnaast vertoeft 89% van de zenmasters zich vaak of altijd in een optimale staat van “peace of mind”. Algemeen ervaart slechts 55% van de zelfstandigen dat ontspannen gevoel. Eens kijken wat dit betekent voor Staf.

Staf Coppens
In dit artikel

  Kan je jezelf in enkele woorden voorstellen en je functie beschrijven?

  Ik ben Staf, ik ben papa van twee kindjes Beau en Nora en de man van Monique. Ik werk al meer dan 25 jaar voor de Vlaamse televisie. Twee jaar geleden heb ik een carrièreswitch gemaakt. Ik heb hierbij één van de grootste stappen in mijn leven gezet door een camping en een toeristisch bedrijf te openen in Zweden. Dit impliceerde dus ook dat ons hele leven zou veranderen. Ik heb hier helemaal geen spijt van, het heeft mij alleen maar extra inspiratie gegeven. Enerzijds door deze nieuwe uitdaging, want ik leer elke dag dingen bij, en anderzijds ben ik hierdoor mijn job in de televisiewereld ook nog liever gaan doen.  Beide uitdagingen versterken elkaar dus. De camping zonder mediacarrière zou ik niet kunnen en omgekeerd ook niet meer. Ik had echt verfrissing en vernieuwing nodig. Niet enkel op professioneel, maar ook op privé vlak.

  Ervaar je veel stress op professioneel vlak, en wat zijn daar de voornaamste redenen voor?

  Ervaar je extra druk door de huidige koopkrachtcrisis en welke oplossing zie je daarvoor? (harder werken? Kosten verhogen? …) en indien je jezelf relatief zen voelt, hoe verklaar je dit? 

  Natuurlijk brengt deze carrièreswitch ook stress en uitdagingen met zich mee waardoor je soms ook in een dal belandt. Er zijn genoeg redenen geweest waarom we niet zouden zijn doorgegaan met onze plannen, bijvoorbeeld “we krijgen geen vergunning, we krijgen geen lening, etc.”. Maar als je blijft geloven, is de kans dat het slaagt veel groter. We hebben ons doel nog lang niet bereikt en ik blijf constant dromen. Zoeken naar de leukste weg om ons doel te bereiken, is mijn ambitie voor het leven.  

  De stress die ik ervaar binnen de televisiewereld is anders dan de stress die ik ervaar voor de camping. In het kader van de camping heb ik soms wat spanning, maar dat zijn altijd korte momenten zoals “de elektriciteit is uitgevallen, maar ’s avonds ben je weer zorgeloos omdat het in orde is”. De beloningen op je inspanningen volgen elkaar zeer snel op. In de televisiewereld is dat een andere stress, want je maakt een programma, je werkt hier maanden aan, je weet niet of de mensen het leuk gaan vinden, of jouw programma zal werken - dat zijn veel langere momenten van onzekerheid in vergelijking met de camping. Maar pas op, die afwisseling doet mij enorm veel deugd. Beide jobs vullen elkaar perfect aan.

  Bespreek je de druk die je soms ervaart met jouw naasten?

  Ik ben wel iemand die graag risico’s neemt, zolang het berekende risico’s zijn. Op dat vlak heb ik mij heel goed laten begeleiden door mijn stiefvader. Ik heb heel veel steun gehad aan hem en we hadden over mijn project duizenden gesprekken. In gelijk welk avontuur moet je je steeds openstellen voor kritiek of opmerkingen van naasten. Je moet jouw omgeving blijven bevragen en hiervoor kon ik altijd bij mijn stiefvader terecht. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik minder druk heb ervaren.

  Heeft Covid iets veranderd voor jou wat betreft je zengevoel? Hoe heb je deze periode op professioneel niveau ervaren? Voel je nog steeds een impact?

  Wij hebben onze camping geopend tijdens deze periode en we hebben daar eigenlijk helemaal geen last van gehad. De reden ook waarom ik naar Zweden ben gegaan, is omdat de tijd daar lijkt te stoppen, waardoor ik rust heb gevonden. Natuurlijk hou ik wel van de frietjes (en nog zoveel meer!) in België, maar het is een andere dynamiek. Ik ben natuurlijk niet altijd 100% zen, en ik heb stress nodig om goed te blijven functioneren, maar soms doet het goed om die knop uit te draaien.

  Welke tip zou je willen meegeven aan zelfstandigen die stress ervaren?

  Ik heb gekozen om in mijn leven iets te doen waardoor ik mezelf beter en gelukkiger voel. Ik zou als raad willen meegeven om deze optie als leidraad te nemen. Het financiële is uiteraard ook belangrijk, maar je goed voelen bij wat je doet en ergens voldoening uit halen, komt altijd op nummer één.

  Hoe waren de afgelopen weken voor jou en jouw bedrijf? Ben je helemaal zen in jouw leven en werk, extreem nerveus of ergens daartussenin? Doe de Zen Test via deze link en ontdek hoe je jouw niveau van zen of nervositeit als freelancer het beste kan beheersen.

  Deel dit artikel