Anderen helpen maakt gelukkiger.

De laatste week van september staat traditioneel bekend als de “Week van het Werkgeluk”. We staan dan stil bij hoe we gelukkiger in onze job en in het leven kunnen staan. Uit ons Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat we zelf ook een verschil voor ons eigen (werk)geluk kunnen maken door anderen te helpen. Wie bijdraagt aan het geluk van een ander, is zelf namelijk ook gelukkiger. Bij NN beslisten we daarom om meteen de daad bij het woord te voegen door Geluksdagen in te voeren, twee werkdagen per jaar waarop werknemers hun normale job mogen inruilen voor vrijwilligerswerk. Anno 2023 werden er zo al meer dan 300 dagen aan vrijwilligerswerk gepresteerd.

Anderen helpen maakt gelukkig
In dit artikel

  Geluksdagen 

  Wie anderen gelukkig maakt, is zelf ook gelukkiger. Het is iets dat de meesten intuïtief al aanvoelden, maar het wordt ook bevestigd wordt door ons Nationaal Geluksonderzoek. Daarom beslisten we bij NN een tijdje geleden om NN’ers de mogelijkheid te geven twee werkdagen per jaar in te ruilen voor vrijwilligerswerk, om zo het verschil te maken in het leven van iemand anders. Denk maar aan het maken van een wandeling met een bejaarde die extra nood heeft aan sociaal contact, helpen bij het opknappen van de tuin in een verzorgingstehuis of deelnemen aan een groepsactiviteit voor autistische kinderen. Het zijn allemaal manieren om op een laagdrempelige manier bij te dragen aan het geluk van iemand anders, en zo ook zelf op termijn gelukkiger te worden. Om het voor medewerkers nog eenvoudiger te maken werken we samen met de organisatie Give a Day, een online platform dat vrijwilligersactiviteiten op een eenvoudige manier groepeert. 

  Voldoening en energie

  De Geluksdagen waren meteen een succes onder onze medewerkers, momenteel staat de teller al op een halve dag vrijwilligerswerk per NN-werknemer. Met meer dan 600 werknemers komt dat dus neer op ongeveer 300 dagen vrijwilligerswerk per jaar. Maar dat worden er ongetwijfeld nog veel meer. We vroegen één van onze medewerkers hoe hij de Geluksdagen heeft ervaren. 

  "Ik heb al aan verschillende Geluksdagen mogen deelnemen, zowel in mijn eigen team als met andere NN-medewerkers. Wat ik ervan opsteek? Verschillende collega's beter leren kennen en de wereld verder ontdekken! Door de initiatieven ontsnappen we even aan onze gebruikelijke werkomgeving en nemen we deel aan concrete acties zoals een optreden in een verzorgingstehuis of het opruimen van een park zodat kinderen weer lekker kunnen spelen. Het idee dat je anderen een plezier doet geeft me elke keer opnieuw enorm veel voldoening en energie”, aldus Aurian Delli Pizzi, Program & Project Manager bij NN 

  Je hoort het dus. Wil je je eigen geluk vergroten? Probeer je dan af en toe in te zetten voor anderen, je doet er ook jezelf een groot plezier mee! 

  Deel dit artikel