Hoeveel kost een testament bij een notaris?

Er bestaan twee manieren om een testament op te stellen.  Ofwel doe je het zelf en stel je met de hand een olografisch testament op.  Dit is niet zo moeilijk, maar je moet wel strikt bepaalde regels naleven, op straffe van ongeldigheid van het testament.  Ofwel denk je de goede raad van een notaris te kunnen gebruiken, zowel voor de vorm als voor de inhoud.  De vraag is nu: hoeveel zal dit juist kosten?

Kost testament
Dans cet article

    Quel est le coût d'un testament ?

    Rédiger un testament olographe ne coûte rien, à part un peu de temps et de papier.  Si vous souhaitez être sûr que tout soit parfait et corresponde à vos attentes, il est recommandé de faire appel à un notaire.  Celui-ci établira le testament sur base des directives du testateur.  Dans ce cas, deux témoins doivent être présents, qui peuvent être remplacés par un autre notaire.  Le grand avantage du testament notarié est que le notaire veille à ce qu'il n'y ait pas de passages entachés de nullité ou peu clairs dans le testament.  Vous avez dans ce cas un acte notarié qui garantit la bonne exécution de vos dernières volontés.  Cela vous coûtera dans la plupart des cas entre 250 et 400 EUR.  Si le testament contient beaucoup de dispositions (par exemple plusieurs legs particuliers), s'il est complexe (par exemple par l'inclusion d'un legs en duo) ou si la rédaction demande beaucoup de travail, le prix peut être plus élevé.  Normalement, le notaire vous donnera à l'avance une estimation du prix.  Les honoraires sont comparables chez la plupart des notaires.  

    Un conseil :  il peut être intéressant, pour deux conjoints, de faire établir leur testament en même temps, parce que le notaire a, dans ce cas, moins de travail dans l'étude du dossier.

    Inschrijving in het Centraal Register der Testamenten

    Daarna zal de notaris het testament laten registreren in het Centraal Register der Testamenten (CRT), dat beheerd wordt door de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat. 

    De inschrijving kost 25 euro, maar deze prijs is dikwijls in de hierboven vermelde som inbegrepen. In deze databank worden de identiteit van de testamentmaker, de naam van de notaris en de datum opgenomen, niets anders. 

    Het Centraal Register der Testamenten bewaart dus geen kopie van je testament en vermeldt niets over de inhoud ervan.  Zowel het bestaan van het testament als de inhoud ervan blijven geheim zolang de erflater leeft.  Het is slechts een registratie die vermeldt dat het testament bij die notaris bewaard wordt, en dat het daar gevonden kan worden na het overlijden van de erflater.

    Na het overlijden kan elke betrokken persoon het testamentenregister raadplegen, persoonlijk of via tussenkomst van een beroepspersoon (notaris, rechter, advocaat).  Deze raadpleging is noodzakelijk om de naleving van de laatste wilsbeschikking van de erflater te garanderen. De betrokken persoon moet een overlijdensakte afleveren (of elk ander document waaruit het overlijden van de testator blijkt), om een opzoeking te kunnen doen.  Zo kan het bestaan van het testament geheim blijven tijdens het leven van de erflater.  De raadpleging van dit register is gratis. 

    Het is misschien interessant te vermelden dat de Belgische en Franse testamentenregisters met elkaar verbonden zijn, zodat een Belgische notaris een elektronische opzoeking kan doen in het Franse register, en omgekeerd.

     

    Ontdek hier hoe je je gezin financieel kunt beschermen via NN.

     

    Vous voulez en savoir plus sur la succession ?

    Partagez cet article