Vastgoed aankopen in België

De Belg en zijn baksteen … Vastgoed verwerven is voor veel Belgen een droom. Daar hangt ook een belangrijk fiscaal luik aan vast: registratiebelastingen enerzijds, fiscaal voordeel via een hypothecair krediet anderzijds. Maar vastgoed kopen hoef je niet noodzakelijk via een hypotheeklening te doen. Het is perfect mogelijk om een voorschot op de reserve van een pensioenplan op te nemen, je pensioenplan in pand te geven of zo’n plan te combineren met een bulletkrediet. Op die manier bezorg je zichzelf een goedkope financiering van je vastgoedproject.

propriété
Dans cet article

    Financiering

    Een aanvullend pensioen opbouwen is een must, daar is intussen het merendeel van de mensen het over eens. Een nadeel is natuurlijk dat je als begunstigde moet wachten tot je wettelijke pensioenleeftijd om te kunnen genieten van je langdurige spaarinspanning. Of toch niet, want je kan je pensioenplan ook inzetten voor het kopen, bouwen of verbouwen van vastgoed. Dat is als werknemer mogelijk (groepsverzekering of bonusplan); maar ook als zelfstandige (voorschot op de reserve of combinatie met een bulletkrediet).

    als werknemer: uit voorschot Groepsverzekering - bonusplannen

    Heb je als werknemer via je werkgever een groepsverzekering? Dan kan je die gebruiken als je een woning of appartement wil kopen, bouwen of verbouwen. Globaal gezien zijn er drie mogelijke manieren:

    • Je neemt een voorschot op
    • Je geeft je groepsverzekering in pand
    • Je combineert je groepsverzekering met een bulletkrediet (wedersamenstelling)

    Je leest er hier alles over. 

    als zelfstandige: voorschot, bulletkrediet

    Ook als zelfstandige kan je je pensioenplan benutten in het kader van een vastgoedproject.

    • Via een voorschot op de reserve in je contract. Dit kan bijvoorbeeld in een individuele pensioentoezegging IPT. Ook met een VAPZ is dit mogelijk.
    • In combinatie met een bulletkrediet: dit gebeurt meestal met een IPT. 

    Nog enkele andere interessante artikels:

    heropname krediet hypotheek

    Een andere manier om de bouw, verbouwing of aankoop van vastgoed te financieren, is het heropnemen van kapitaal uit je hypothecair krediet. Concreet ga je je bestaande woonkrediet opnieuw gebruiken. Een belangrijk voordeel is dat je zo nieuwe notaris- en hypotheekkosten vermijdt! Maar een nadeel is dat je in Vlaanderen sinds 1 januari 2020 geen fiscaal voordeel meer geniet via de woonbonus voor alle nieuwe afgesloten contracten.

    Schuldsaldoverzekering

    Als je vastgoed aankoopt en daarvoor een woonkrediet afsluit, is het belangrijk om ook een schuldsaldoverzekering te onderschrijven. Bij nogal wat kredietverstrekkers krijg je trouwens een voordeligere rentevoet als je ook de schuldsaldo- en of brandverzekering bij hen afneemt. 

    Die schuldsaldoverzekering beschermt je en je nabestaanden tegen de financiële gevolgen van een plots overlijden. Concreet neemt de verzekeraar hierbij (een gedeelte van) het resterende deel van de lening voor zijn rekening. Het risico dat de overlevende partner de rest van de lening niet meer kan afbetalen, verkleint daardoor gevoelig of verdwijnt zelfs helemaal.  

    De premies voor een schuldsaldoverzekering voor je enige woning vallen onder de woonbonus en kunnen dus fiscaal voordeel opleveren. Het is wel belangrijk om vooraf te berekenen of er voor de premies van een schuldsaldoverzekering nog fiscale ruimte over is. Waarom? Dat lees je hier: Belastingen: is een schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar?

    Hoeveel belastingvoordeel is er dan precies mogelijk via je schuldsaldoverzekering?

    Dat hangt in België af van gewest tot gewest: 

    In Vlaanderen: Levert een schuldsaldoverzekering je een fiscaal voordeel op in Vlaanderen

    In Wallonië of Brussel: Levert een schuldsaldoverzekering eenfiscaal voordeel op in Wallonië of Brussel

    Woonfiscaliteit belastingaangifte

    Vastgoed vormt een belangrijk onderdeel van je belastingaangifte. Zo kan je een belangrijk fiscaal voordeel genieten op de leningen voor je gezinswoning, een tweede verblijf of investeringspand. Je vindt hier alle nuttige informatie terug:  De woonfiscaliteit.

    Verzekeringen

    Ook een brandverzekering is een onmisbaar verzekeringscontract als je vastgoed koopt of bouwt. 

    Kosten 

    Bij een hypothecair krediet horen ook een aantal kosten: notaris- en bankkosten.

    Registratierechten per gewest

    Vlaanderen 

    De registratiebelasting is onlangs gewijzigd in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2022 is dit verlaagd naar 3%.

    Waals Gewest

    Ook in Wallonië is er heel wat veranderd, nl. sinds 1 januari 2018.

    Brussels Gewest

    De registratiebelasting bedraagt standaard 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer info vind je hier terug.


    Een bulletkrediet combineren met je IPT kan je een erg voordelige financiering van vastgoed opleveren. Hoe doen wij dit bij NN?

    Partagez cet article