Kan ik pensioensparen vroeger stopzetten?

U begint best zo vroeg mogelijk te sparen voor uw aanvullend pensioen. Bedoeling is uiteraard om het bijeengespaarde kapitaal op uw wettelijke pensioenleeftijd op te vragen. Maar kunt u ook afwijken van dit normale traject en uw geld al tijdens uw loopbaan opvragen?

U spaarde jarenlang voor uw pensioen, maar om persoonlijke redenen wenst u nu al een beroep te doen op uw spaarpotje dat u via uw pensioensparen heeft opgebouwd. Dat kan, maar "bezint eer u begint".

 

Vanaf uw 60ste

 

Op uw zestigste verjaardag heft de fiscus een eindbelasting van 10% of 16,5% op uw bijeengespaarde kapitaal, zelfs als het kapitaal pas later wordt uitgekeerd. Daarna kunt u nog tot en met uw 64ste fiscaal voordeel op uw stortingen krijgen. De aanslagvoet van de eindbelasting is afhankelijk van de datum waarop u de stortingen hebt verricht. De aanslagvoet bedraagt

  • 10% op stortingen na 1993
  • 16,5% op stortingen vóór 1993

Vanaf uw 60ste kunt u - zonder fiscale sanctie - dus uw kapitaal gedeeltelijk of volledig opvragen. Als u voor uw 65ste uw volledige spaarpot leeghaalt, verliest u de mogelijkheid om nog door te sparen. U kunt dan ook geen nieuw contract meer afsluiten. Tijdens de laatste 5 jaar van uw contract betaalt u bij verschillende financiële instellingen een uitstapkost die jaarlijks met 1% wordt verminderd. Zo betaalt u op uw 60ste een uitstapkost van 5%, op uw 61ste 4%,...

 

Vóór uw 60ste

 

Hoewel het contract van uw pensioenspaarproduct in principe loopt tot uw 65ste verjaardag, kunt u uw geld ook al opvragen vóór uw 60ste. Dat doet u echter niet ongestraft. De fiscus heeft u jarenlang een fiscaal gunstig regime aangeboden, maar wenst een vroegere opname van uw aanvullend pensioen te ontmoedigen. Hij zal u dan ook het recht op een voordelige eindbelasting ontnemen.

Breekt u uw contract open en vraagt u uw geld op vóór uw 60ste verjaardag, dan zal de fiscus 33% van de totale koek opeisen. U bent niet langer gebonden aan de (lage) eindbelasting op uw gespaarde kapitaal, maar aan de tarieven van de personenbelasting. Enkel de uitkering naar aanleiding van het brugpensioen is onderhevig aan de gunstige taxatie van 10%.

Uw pensioensparen stopzetten vóór uw 60ste verjaardag is dus een financieel zeer nadelige keuze waarmee u eigenlijk in uw eigen vel snijdt. Bovendien wordt u niet alleen getroffen door de 'straf' van de fiscus, maar ziet u daarnaast ook uw appeltje voor de dorst gedeeltelijk in rook opgaan.

Dans cet article
    Partagez cet article