Alimentatie op kot

Uw zoon of dochter gaat het huis uit en trekt richting de universiteit of de hogeschool en … richting het kotleven. Als u en uw partner gescheiden zijn dan kan er een dispuut ontstaan over de alimentatie. Hebt u in deze situatie immers nog wel recht op alimentatie? En wat moet u doen als uw partner de alimentatie niet langer betaalt? 

Dans cet article

    Geen eigen inkomen, wel alimentatie

    Zolang uw kind niet over een eigen inkomen beschikt om zichzelf te onderhouden, moet de alimentatie betaald worden. Of uw kind nu thuis of ‘alleen’ woont of zich vol zin in het kotleven gooit, dat maakt geen verschil. Voor oudere studenten die er deeltijds werk op nahouden, is deze vraag wel pertinent. Als uw ex-partner in dergelijke gevallen geen alimentatie meer wil betalen en jullie komen niet tot een consensus, dan is het de rechtbank die beslist of de inkomsten van het deeltijdse werk al dan niet voldoende zijn om van te leven. Zowel het behoud van de alimentatie als een eventuele verlaging en zelfs afschaffing van de alimentatie behoort dan tot de mogelijkheden.

    Hulp als de partner weigert

    Wat als u recht hebt op alimentatie, maar uw voormalige partner weigert te betalen? U gaat best eerst in dialoog met uw ex-partner. Als er geen oplossing uit de bus komt en uw ex-partner weigert nog steeds de alimentatie te betalen, kunt u o.a. een beroep doen op een deurwaarder of u kunt een bemiddelaar onder de arm nemen. Ook instanties zoals Davo (Dienst voor Alimentatievordering bij de Federale Overheidsdienst Financiën) en LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) helpen u uit de nood. Als er gedurende twee maanden geen alimentatie op uw rekening verschijnt, riskeert uw ex-partner een gevangenisstraf tot zes maanden, loonbeslag of beslag op bezittingen en extra boetes en kosten.

    Bronnen: alimentatie-online.be, ericdecorte.be, juridischforum.be

    Partagez cet article