Vier goede redenen om te beleggen

Succesvol beleggen … iedereen wil het, doet het of probeert het. Niet onlogisch, want we kunnen heel wat redenen bedenken waarom beleggen interessant is. Tevens verwijzen we ook enkele mythes naar de prullenmand. Niet te missen leesvoer dus als je beleggingsambities koestert.

bbm_ma55213.jpg
Dans cet article

    1. SPAREN RENDEERT NIET

    Waarom spaar je? Om te zorgen dat je geld hebt voor later. Wat ‘later’ precies inhoudt, verschilt van persoon tot persoon. De aankoop van een nieuwe wagen binnen zes jaar? De bouw van een huis binnen tien jaar? Of een aanvullend pensioen binnen twintig jaar? Hoewel deze doelen heel uiteenlopend zijn, hebben ze wel gemeenschappelijk dat ze niet in de onmiddellijke toekomst liggen.

    Geld op een spaarrekening parkeren, biedt zekerheid. Bovendien is het geld ook steeds beschikbaar. Het rendement van een spaarrekening is echter minimaal en maakt het zeer moeilijk om op die manier je doel te bereiken.

    Als je jouw geld niet onmiddellijk nodig hebt en het graag op langere termijn wilt investeren op een meer rendabele manier, is beleggen een goed alternatief. Beleggen is als het ware het nieuwe sparen. De waaier aan beleggingsmogelijkheden is breed en zowel voor defensieve beleggers die weinig risico willen lopen als voor meer dynamische profielen bestaan er mogelijkheden. Belangrijk is wel om een langetermijnvisie voor ogen te houden. Hou er ook rekening mee dat, als je mikt op een hoog rendement, ook het beleggingsrisico toeneemt.

    2. BELEGGEN IS NIET ALLEEN WEGGELEGD VOOR DE RIJKEN

    Het is een misvatting te denken dat beleggen enkel mogelijk is voor mensen met veel geld. Uiteraard kunnen vermogende mensen zich meer risico’s (lees verlies) veroorloven, maar toch kan beleggen met een beperkt budget ook een mooi resultaat opleveren. Vandaag zijn er heel wat beleggingsproducten op de markt die geen grote inbreng vereisen.

    Vooraleer je jouw geld in een beleggingsproduct steekt, is het cruciaal om voor jezelf uit te maken hoeveel risico je wil lopen en hoe lang je jouw geld wil vastzetten. Laat dus zeker vooraf je beleggerprofiel bepalen. Dat is trouwens verplicht voor iedereen die je een beleggingsproduct wil verkopen. Op basis van dit profiel kan je dan kiezen voor een veilige of een meer risicovolle belegging.

    3. BELEGGEN IS MEER DAN AANDELEN

    Beleggen wordt vaak in één adem genoemd met aandelen. Dat komt omdat aandelen doen dromen van die ene grote deal. Toch zijn er nog heel wat andere financiële producten waarin je kan beleggen. Obligaties bijvoorbeeld, vastgoed of energie. Een gouden beleggersregel blijft immers spreiding. Wie al zijn eieren in één mand legt, kan een mooi resultaat boeken, maar kan ook met een lege mand achterblijven. Financiële instellingen zullen daarom vaak producten aanbieden waarbij je geld belegd wordt in beleggingsfondsen. Gemengde fondsen zijn gediversifieerd samengesteld (aandelen, obligaties en cash, meerdere regio’s, verschillende sectoren …) en beperken zo het risico.

    Je kan in fondsen investeren via een verzekeringsoplossing. Dit heet dan tak 23. Dit biedt je geen kapitaalsgarantie, waardoor je dus een zeker beleggingsrisico loopt. Neem zeker een makelaar onder de arm als je zo’n polis wil afsluiten. Hij gaat voor jou op zoek naar een beleggingsoplossing die bij jouw profiel past.

    4. OOK LEKEN KUNNEN BELEGGEN

    Aandelen, obligaties, gestructureerde fondsen, … het klinkt allemaal ingewikkeld. Als je nooit eerder uw geld belegd hebt, dan doe je er goed aan om vooraf een specialist te raadplegen. Hij zal je helpen om jouw beleggersprofiel te bepalen en de verschillende producten en mogelijkheden toelichten. Toch ga je best ook zelf op zoek naar informatie. Via het internet en de kranten kan je de financiële actualiteit opvolgen. Ook kan je de wettelijke documenten opzoeken over producten, zoals infofiches. Er is ook heel wat lectuur op de markt die je als leek wegwijs maakt in de wondere wereld van beleggen.


    Maak hier kennis met het tak 23-aanbod van NN.

    Devenez un as de l'épargne et de l'investissement

    Partagez cet article