De 7 hoofdzonden van de beginnende belegger

Iedereen kent wel de zeven hoofdzonden. Is het niet uit de film, dan wel uit artikels van een bekend weekblad. Opmerkelijk: deze hoofdzonden zijn perfect te matchen met de eerste stappen van veel mensen in beleggingsland ... 

de 7 hoofdzonden van de beginnende belegger
In this article

    1.HOOGMOED 

    Je geld beleggen in plaats van het op een spaarrekening te zetten, is een interessant alternatief om het te laten renderen. Op voorhand goed de risico’s inschatten, is echter cruciaal om het gewenste resultaat te bereiken. Hoe groter het risico, hoe groter de kans op winst … maar ook op verlies. Al te vaak storten mensen zich ongeïnformeerd in een beleggersavontuur in de hoop de zaak van hun leven te doen en komen ze van een kale reis terug. 

    2.HEBZUCHT 

    Als je je geld belegt in een beleggingsproduct, dan heb je meestal vooral het rendement voor ogen en resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dat rendement kan echter serieus afgeroomd worden door kosten. Beginnende beleggers durven die al eens over het hoofd te zien. Alle kleine lettertjes lezen voor je in een product stapt dus! 

    3.GULZIGHEID 

    Wil je een beleggersportefeuille samenstellen, focus dan niet te veel op één zaak, hoe winstgevend die er ook uitziet. Hoe groter de spreiding van de activa, hoe meer versnippering van het risico en hoe kleiner de kans op een financiële opdoffer. Spreiding tussen aandelen, obligaties, goud, vastgoed, energie, … Maar ook spreiding tussen aandelen van verschillende sectoren en regio’s. 

    4.GEMAKZUCHT 

    Beginnende beleggers maken soms de fout om al te slaafs het advies van anderen te volgen. Het is belangrijk om ook zelf informatie in te winnen over het bedrijf of de sector waarvan je aandelen wilt kopen. Kopen of verkopen omdat iedereen het doet, is niet altijd een goede zet. Denk maar aan het faillissement van Lehman Brothers. 

    5.ONKUISHEID 

    Als je in een beleggingsproduct stapt, weet dan waaruit dit is samengesteld. De onderliggende activiteiten zijn immers niet altijd even ethisch verantwoord. Denk bv. aan aandelen van wapenbedrijven of extreem vervuilende industrie. Als je zeker wil zijn van een maatschappelijk verantwoorde belegging, teken dan in op een ethisch beleggingsfonds. Je weet dan dat je belegt in ethisch verantwoorde sectoren, zoals milieubehoud of bedrijven die op een duurzame manier ondernemen. 

    6.AFGUNST 

    Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Beginners die daar toch vanuit gaan en daarom alles zetten op aandelen die in het verleden uitstekend presteerden, kunnen daar een financiële kater aan overhouden. 

    Beginnende beleggers willen bovendien in sommige gevallen te snel teveel resultaat bereiken. Beleggen houdt sowieso risico in en dus moet je altijd rekening houden met mogelijk verlies. Door er een langetermijnvisie op na te houden, heb je meer kans op succes. Op korte termijn kunnen emoties immers voor grote schommelingen zorgen. 

    7.GRAMSCHAP 

    Timing is everything. Geen enkele belegger heeft een glazen bol. Iedereen wil goedkoop kopen en duur verkopen. Het ideale moment afwachten, kan echter lang duren. Als je goed weet waar je jouw geld in belegt en hoeveel risico je loopt, dan moet je de kansen grijpen als ze zich voordoen. Dat levert je misschien niet het hoogste rendement op, maar evenmin frustratie over gemiste kansen. Laat je dus niet leiden door impulsiviteit.  

    Door je stortingen te spreiden, bijvoorbeeld maandelijks, beperk je het risico dat je op een verkeerd moment instapt. Hierdoor vermijd je ook je te laten leiden door impulsiviteit. Als de waarde van het fonds daalt, dan kan je de volgende maand goedkoper instappen.  Werken met gespreide stortingen is dan ook een absolute aanrader voor elke (beginnende) belegger. 

     

    Share this article