Succession : quid du partage entre le conjoint et la famille ?

Nous avons examiné de plus près les différents régimes matrimoniaux et nous avons vu quelle influence le régime avait sur la succession. Nous avons donc vu ce qu'il y avait à partager. Maintenant, nous allons voir comment cette succession sera partagée entre le conjoint survivant et la famille.  Nous parcourons les différents scénarios.

erfenis partner familie heritage famille
In this article

    Er doen zich drie mogelijke situaties voor, in functie van de aanwezigheid of niet van kinderen of familie.

     

    1. De erflater heeft eigen kinderen

    In dat geval heeft de langstlevende partner het vruchtgebruik op de hele nalatenschap. De kinderen krijgen de blote eigendom. In de praktijk wil dit zeggen dat de overlevende partner in het gemeenschappelijk huis kan blijven wonen en de meubelen en de inboedel kan blijven gebruiken. De kinderen zijn dan wel eigenaar van het huis (elk kind krijgt een gelijk deel), maar zij kunnen er niets mee doen zolang de langstlevende partner in leven blijft.

    Sinds 2019 zal het gereserveerde deel - dit is het deel dat voor hen voorbehouden is - van de kinderen slechts belast worden met het vruchtgebruik voor de langstlevende partner als het beschikbare deel niet volstaat. Met andere woorden zal het vruchtgebruik voor de langstlevende partner eerst van toepassing zijn op het beschikbare deel, zodat de kinderen gemakkelijker de volle eigendom zullen kunnen krijgen op hun gereserveerde deel.

    Nu al bestaat de mogelijkheid om de blote eigendom van de kinderen te laten omzetten in een volle eigendom, mits de uitbetaling van de waarde van het vruchtgebruik aan de overlevende partner. Maar vaak is het moeilijk om tot een akkoord te komen en moet een rechter beslissen over deze omzetting. Deze procedure is echter omslachtig en kost vaak veel tijd en geld. Het is ook duidelijk dat dit niet bevorderlijk is voor een goede sfeer binnen de familie!

     

     

    2. De erflater heeft geen eigen kinderen

    In dit geval krijgt de langstlevende partner de volle eigendom (d.w.z. de blote eigendom + het vruchtgebruik) over het deel van de overledene in het gemeenschappelijk vermogen van het koppel plus het vruchtgebruik op de eigen goederen van de overledene. De blote eigendom van de eigen goederen van de overledene gaat naar zijn familie (ouders, broers, zussen...)

     

    3. De erflater heeft geen eigen kinderen, en geen familie

    Dan krijgt de langstlevende echtgeno(o)t(e) de volle eigendom over de hele nalatenschap.

     

    Wat met feitelijk of wettelijk samenwonende partners?

    Lees hier hoe feitelijk of wettelijk samenwonende partners van elkaar erven.

     

    Meer weten over successie?

    Share this article