Welke fiscale verschillen zijn er tussen tak 21 en tak 23?

bbm_458194875.jpg

Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement opleveren) en tak 23-polissen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden). Wij zetten ze op een rijtje.

Fiscaal voordeel

  • Bij een tak 21-levensverzekering kun je fiscaal voordeel genieten in het stelsel van het pensioensparen (€ 980 maximumpremie in 2019 in het traditionele stelsel (fiscaal voordeel van 30%) of tot € 1.260 in het nieuwe regime (fiscaal voordeel van 25%)) of het langetermijnsparen (€ 2.350 maximumpremie in 2019).
  • Bij een tak 23-oplossing kan dat enkel in het stelsel van het pensioen- en het langetermijnsparen.

Premietaks

Bij een tak 21-polis betaal je een premietaks van 2%, tenzij het om een pensioenspaarverzekering gaat. Dit is net hetzelfde voor een tak 23-verzekering.

Roerende voorheffing

  • Bij een tak 21-verzekering betaal je roerende voorheffing (op een fictief rendement van 4,75%) als de polis niet langer loopt dan acht jaar of als je het geld opvraagt vooraleer er acht jaar verstreken is. De roerende voorheffing wordt berekend op een fictief rendement van 4,75%.
  • Bij een tak 23-product betaal je geen roerende voorheffing, tenzij de polis voorziet in bepaalde rendementsgaranties (gestructureerde producten). Die roerende voorheffing wordt dan berekend op de werkelijke waarde, niet op een fictief rendement van 4,75%.

Eindbelasting

  • Bij een tak 21-verzekering betaal je de taks op het langetermijnsparen als je (minstens één keer) fiscaal voordeel genoten hebt op de premies. Heb je nooit fiscaal voordeel gekregen op de premies, dan wordt het bijeengespaarde kapitaal niet belast.
  • Bij een tak 23-polis betaal je geen taks op het eindkapitaal.

Een levensverzekering bij NN levert je heel wat voordelen op: ontdek ze hier.