Scheiden en jouw VAPZ. Waar heeft je ex-partner recht op?

gettyimages-610067979.jpg

Als vooruitziende zelfstandige heb je jarenlang bijdragen gestort voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), met de bedoeling om later over een appeltje voor de dorst te beschikken. Op persoonlijk vlak gaat het je minder voor de wind. Je echtgeno(o)t(e) en jijzelf beslissen om te scheiden. Wat gebeurt er met je VAPZ? Heeft je ex-partner recht op een gedeelte ervan? 

De wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht (sinds 1 september 2018) zeggen dat (onder het wettelijke huwelijksstelsel) de netto afkoopwaarde van een nog niet uitbetaalde verzekering een eigen goed zijn van de verzekeringnemer, maar als de premies betaald zijn met gemeenschappelijke middelen, dan moet dit vergoed worden. Alleen gelden deze regels niet voor aanvullende pensioenverzekeringen, zoals een VAPZ. De rechtspraak zal dus op dit vlak bepalend zijn, net als het huwelijksstelsel.

Jullie zijn getrouwd onder het wettelijke stelsel

Het kapitaal dat je via jouw VAPZ bijeengespaard hebt, zal je moeten delen met je ex-partner. Althans voor wat het gedeelte betreft dat opgebouwd werd met premies sinds jullie getrouwd zijn. Het kapitaal dat opgebouwd werd met premies die dateren van vóór jullie huwelijk, blijft alleen voor jou.

Jullie zijn getrouwd met scheiding van goederen

Dan is de situatie erg eenvoudig: je VAPZ blijft volledig voor jou, je ex-partner kan daar geen aanspraak op maken.


Wil je meer weten over de VAPZ-oplossingen van NN? Klik dan hier!