Gezonde hapjes op het werk: mogen of moeten?

Een fruitmand op elke verdieping, groentesnacks tijdens vergaderingen en een kerstreceptie met gezonde hapjes? Een kwestie van mogen of moeten?

We spenderen heel wat uren op de werkvloer. Onze werkomgeving heeft dus best een grote invloed op de (on)gezonde keuze die we maken. Mocht er een gezond aanbod zijn, dan zou de meerderheid van de werknemers er in elk geval wel gebruik van maken. 56% zegt ‘ja’, 32% formuleert het sterker en zegt ‘zeker’.

Waarom investeren in gezond eten?
De geesten van heel wat werknemers blijken rijp voor gezond eten. Is dit ook het geval bij de bedrijven? Waarom zou een onderneming investeren in komkommers, verse soepjes en een fruitmand? Omdat ze er baat bij hebben natuurlijk! Een gezonde werknemer presteert beter, is minder vaak afwezig en kan langer aan de slag blijven.

Fruitmand bij de hand
Een makkelijke manier om een gezond aanbod te introduceren in uw bedrijf is de fruitmand. Staat er elke week heerlijk fruit naast de koffiemachine? Voor werknemers die zelf geen banaan, appel of perzik meebrengen van thuis is het de ideale manier om toch voldoende fruit te eten. Maak er af en toe een luxueuzere mand van met wat minder bekende vruchten. Het zorgt vast voor tropische sferen op kantoor!

Gezond vergaderen
Tijdens lange meetings komen er regelmatig wat snacks op tafel. Een berg koffiekoeken of mand met snoeprepen? Bedrijven met een goedgevulde snoeptafel zijn zeker nog te vinden. Maar stel dat je tijdens de vergadering frisse en originele groentehapjes voor je neus krijgt? Dan neem je er vast ook van. Een makkelijke manier om je groenteconsumptie de hoogte in te jagen.

Lunchaanbod
’s Ochtends zelf wortels snijden of blokjes rode biet voor bij de lunch klaarmaken? Het is weinigen gegeven. Daarvoor zijn onze levens te druk. Het kan dan helpen als de werkgever een handje toesteekt. Is er in uw bedrijf een gezonde lunch mogelijk? Het geeft meer energie dan wanneer werknemers zich ’s middags in de kantine te goed doen aan een koninginnenhapje met stevige portie frieten.

Recepties
Wat bladerdeeghapjes, chips en klassieke borrelnootjes bij het aperitief? Dat is volkomen passé. Wees origineel en maak het leuk en gezond. Die combinatie is zeker haalbaar. Een klein glaasje soep, broodstengels met yoghurtdip of hummus, spiesjes met tomaat-mozzarella? Wedden dat er geen massaal protest komt?

Hedendaagse catering
Ook de tijd van belegde broodjes met americain preparé, hesp of kip curry is wat oubollig. Werkt u samen met een cateringbedrijf? Ga dan voor de gezonde variant. Spreek met de leverancier ook goed af wat u verstaat onder gezond. Op een broodje met kaas een extra blad sla leggen, maar er wel nog rijkelijk mayonaise aan toevoegen is niet gezond. Bestel als u een vergadering heeft ook bruine of volkoren broodjes in plaats van witte.

Office kookboek
Merkt u dat werknemers begaan zijn met gezonde voeding? Doe er dan een schepje bovenop. Gezonde voeding is in uw bedrijf misschien al een volwaardig onderdeel van het gezondheidsbeleid? Prachtig! Maar een beleid heeft af en toe ook stimulerende acties nodig. Waarom niet eens oproepen om in kleine groep zelf gezonde hapjes mee te brengen en te delen? Een workshop gezond koken? Een office kookboek met gezonde gerechten van de collega’s samenstellen? Zulke zaken maken gezond eten op het werk pas echt interessant!

[infogram id="e1067e6f-d176-4b21-97a6-f9d938ea3bfc"]

In dit artikel
    Deel dit artikel