Energiezuinig bouwen en verbouwen

Groen voor minder geld! Energiezuinig wonen, met alle bijhorende steunmaatregelen, kan in drie stappen. Volgende leidraad maakt u wegwijs.


Stap 1: energie besparen

Een goede isolatie van uw woning is dé remedie tegen uit de pan swingende energiefacturen. Bovendien zal het milieu u dankbaar zijn. Wie er simpelweg voor zorgt dat er zo weinig mogelijk energie uit zijn woning ontsnapt, bespaart al gauw honderden euro's per jaar. Aandachtspunten zijn een afdoende dakisolatie, ramen met dubbel of driedubbel glas en een verwarmingssysteem met een hoog rendement.

Wie bij een verbouwing aan isoleren denkt, begint het best bij zijn dak. Uit energieonderzoek blijkt dat andere inspanningen vaak hun doel voorbijschieten als de energie uiteindelijk toch via het dak ontsnapt. Bij het isoleren van een bestaande woning hebt u bovendien in vele gevallen recht op heel wat premies en een belastingvermindering De kostprijs van een dakisolatie verdient u bijgevolg veel sneller terug dan vaak wordt gedacht, soms zelfs in minder dan één jaar tijd.

Tenslotte verhoogt een goede isolatie ook de marktwaarde van uw woning. Met de recente invoering van het verplichte energieprestatiecertificaat ziet elke kandidaat koper of huurder immers meteen hoe energiezuinig een woning is.

Stap 2: energie produceren

Eenmaal u ervoor gezorgd hebt dat er zo weinig mogelijk energie uit uw woning ontsnapt, bent u klaar voor de volgende stap: zelf voor extra energie zorgen. Zowel vanuit een economisch als een ecologisch perspectief zijn zonnepanelen op het dak van uw woning een goed idee. Zo wordt u als het ware zelf een producent van groene stroom en krijgt u groenestroomcertificaten die u aan uw elektriciteitsnetbeheerder kunt verkopen. De energie die u niet nodig hebt op het ogenblik dat u ze produceert, vloeit naar het openbare net waardoor uw elektriciteitsmeter terugloopt. Investeren in zonnepanelen levert u verder een aanzienlijk belastingvoordeel op en afhankelijk van waar u woont, kunt u ook op gemeentelijke subsidies rekenen.

Om te kunnen werken, hebben zonnepanelen zonlicht nodig, geen zonneschijn. Enkel 's nachts, bij mist of bij erg duister weer functioneren ze niet. De kracht van een zonnepaneleninstallatie wordt beschreven volgens het piekvermogen bij ideale lichtinval, uitgedrukt in kilowatt (kW). Voor 1 kW hebt u ongeveer 8 vierkante meter aan zonnepanelen nodig. Afhankelijk van de plaatsing (oriëntatie, hellingshoek, schaduwinval, ...) produceert een installatie per kW geïnstalleerd vermogen jaarlijks ongeveer 750 tot 1.000 kWh. Bij wijze van referentie: het jaarverbruik van een gemiddeld Belgisch gezin met 4 personen ligt meestal tussen de 3.000 en 4.000 kWh. De kostprijs van zonnepanelen, inclusief de plaatsing, ligt meestal rond de 6.000 euro per kW (excl. btw). Verder varieert de kostprijs naargelang het rendement, het montagesysteem, de montageplaats en de dakintegratie.

In België hebt u de investering in zonnepanelen op gemiddeld 7 tot 14 jaar terugbetaald. Een goede zaak, want een installatie moet moeiteloos 25 jaar mee kunnen. Zorg er wel voor dat u de installatie laat plaatsen door degelijke vakmannen.

Ook voor zonneboilers worden zonnepanelen gebruikt. In plaats van elektriciteit wordt hier warmte gewonnen uit zonlicht. Zonneboilers worden meestal op het dak van een gebouw in de buurt van een watertank geïnstalleerd en verwarmen het water in deze tank door de straling van het zonlicht om te zetten in thermische energie. Een zonneboiler kan op jaarbasis gemiddeld de helft van uw bad- en douchewater verwarmen. Er zijn ook systemen die warm water leveren voor vloerverwarming.

Stap 3: op naar een passiefhuis

Wie nog een stap verder wenst te zetten qua duurzaam wonen, kan kiezen voor een lage energiewoning of een passiefhuis. Beide woningtypes gaan uit van dezelfde basisprincipes: extra isoleren (o.a. driedubbele beglazing), extra luchtdicht bouwen, bewust ventileren (met warmterecuperatie) én de winterzon overvloedig binnenlaten zodat u nog maar weinig moet (na)verwarmen.

Een passiefhuis kunt u verwarmen vanaf 7 à 15 euro per maand, een lage energiewoning vanaf 25 à 35 euro per maand. In dit kostenplaatje zit ook de productie van sanitair warm water inbegrepen, vaak via een zonneboiler.Een passiefhuis is eigenlijk gewoon een verder doorgedreven vorm van een lage energiewoning. Terwijl een lage energiewoning een ideale mix van economisch én ecologisch wonen nastreeft, trekt een passiefhuis resoluut de kaart van het milieu. Een passiefhuis bouwen is echter zo'n 15.000 euro duurder dan de bouwprijs van een lage energiewoning, omdat bij het ontwerp nog meer rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld een maximale zoninval door een zo groot mogelijke (en dus prijzige) glasoppervlakte te voorzien aan de zuidzijde. Wel kunt u een compact passiefhuis in principe altijd voldoende opwarmen door enkel via het ventilatiesysteem wat extra warmte te verspreiden. Als de energieprijzen uit de pan zouden rijzen, kan op lange termijn het prijsverschil dus uitgegomd worden. Het blijft koffiedik kijken hoe de energieprijzen zullen evolueren. De enige constante blijft: voor niets gaat de zon op!

Meer Informatie

Op volgende websites vindt u meer informatie over subsidies, fiscale voordelen, premies en certificaten over wonen en duurzame energie.

Vlaanderen
www.energiesparen.be
www.passiefhuisplatform.be
www.premiezoeker.be

 

 

Wallonië
energie.wallonie.be
www.cwape.be
www.lamaisonpassive.be

 

 

Brussel
www.leefmilieubrussel.be
www.curbain.be

 

 

Bereken zelf uw winst!
Op www.energiesparen.be/energiewinst kunt u het totale kostenplaatje en de terugbetalingstijd berekenen voor het isoleren van uw dak, het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van een stookketel door een condensatieketel en het plaatsen van hoogrendementsglas.

Interieurarchitect Gert Willemen (42) woont in een passiefhuis

"We wonen nu ruim een jaar in ons passiefhuis in Kalmthout en we zijn erg tevreden. Ons huis bleek het drieëntwintigste in België dat het certificaat van passiefhuis kreeg. Dit certificaat geeft recht op een geïndexeerde belastingaftrek van 830 € per jaar en dit gedurende 10 jaar. Bovendien heeft een passiefhuis een laag energiepeil, wat bijkomende subsidies betekent. Nu, als u het voor de centen doet, bent u vaak beter af met een gewone energiezuinige woning. Enkel indien de energieprijzen jaarlijks met meer dan 15% stijgen, wordt een passiefhuis voordeliger.

Wij kozen voor zo'n huis vanuit een ecologische bezorgdheid, maar ook omdat mijn zoon en ik gevoelige luchtwegen hebben. Een doordacht passiefhuis is gewoon gezonder om in te wonen. Ons huis in houtskeletbouw met driedubbel glas en 40 cm dakisolatie voelt erg comfortabel en gezellig aan. Er is geen koudestraling van wanden en glas, het is tochtvrij, geluidsdicht en dankzij het slimme ventilatiesysteem blijft ook het CO2-niveau geruststellend laag. Hierdoor heb ik veel minder last van migraine dan vroeger. Zonnepanelen hebben we nog niet, maar (bij)verwarmen hoeft nu al enkel via de luchtwarmtepomp, de aardwarmtewisselaar en de elektrische radiator in de badkamer. Een bewijs dat u met extra isolatie al behoorlijk ver komt!"