De tijd van mijn leven: ondernemen. Als duurzame onderneemster.

little green box

 

Little Green Box

Ondernemen als duurzame onderneemster.

Little Green Box biedt Belgische, biologische en milieuvriendelijke maaltijdboxen vol heerlijke ingrediënten. Ten gevolge van een burn-out, veroorzaakt door haar job in de banksector, besloot oprichtster Szandra Gonzalez het roer helemaal om te gooien. Dus lanceerde ze haar eigen project en volgde de waarden en normen die haar heel nauw aan het hart liggen.

TOEN

 

  1. Hoe ben je gestart met je onderneming?

Szandra: “In de periode dat ik eventjes niet werkte (cfr. burn-out), nam ik deel aan een workshop rond het thema ‘ondernemen’, georganiseerd door Serendipities. De reden van mijn deelname? Voornamelijk therapeutisch. Het project dat ik, in het kader van de verschillende oefeningen, toen voorstelde, was louter fictief.”

 

  1. Wat heeft ervoor gezorgd dat je kon starten?

Szandra: “Het idee van Little Green Box groeide snel. In december 2016 besefte ik dat ik klaar was om het project op te starten. Na een infosessie over crowdfunding in januari 2017 lanceerde ik een eigen crowdfundingcampagne. Hiermee verzamelde ik op twee maanden tijd ruim € 30.000. En met dat geld kon ik vervolgens in mei 2017 de eerste 100 boxen leveren. Tegen 1 juli van hetzelfde jaar startte ik fulltime met mijn onderneming.”

 

  1. Hoe verliep de start? Welk gevoel herinner je je?

Szandra: ”Het eerste jaar was een testjaar. Vanaf het tweede ben ik beginnen nadenken over welke soort onderneming ik precies wou. Dit om te kunnen blijven investeren. Een coöperatie opstarten was voor mij dé ideale oplossing. Natuurlijk zijn hieraan zowel min- als pluspunten verbonden, maar de echte meerwaarde werd al heel snel duidelijk: het gemeenschapsgevoel. Momenteel telt het project 50 coöperanten.”

 

NU

 

  1. Welke uitdagingen tackel je op dit moment?

Szandra: “Ik heb me gerealiseerd dat ondernemen moeilijker is dan eerst gedacht. Toen ik in de banksector werkte, zat ik in een gouden kooi. Nu neem ik heel graag mijn verantwoordelijkheden. Ondernemerschap is soms echt wel letterlijk een hele onderneming. Alle informatie die je nodig hebt, ligt niet altijd voor het grijpen, op één plek. En dat zorgt soms voor frustraties. Desondanks kwam destijds alle informatie en externe hulp op het juiste moment en verliep het hele proces in goede banen.”

 

  1. Wat heb je al verwezenlijkt? En waar ben je het meest trots op?

Szandra: “Op alles wat ik tot nu toe verwezenlijkt heb: niet alleen de snelheid, maar ook de manier waarop alles verlopen is. Ik ben ook bijzonder gelukkig dat ik nog steeds volgens dezelfde waarden werk. Tot voor kort stond ik nog alléén aan het roer (de jongste 6 maanden kwamen er 4 extra medewerkers bij, n.v.d.r. ). Ik dacht nooit dat ik me zo zou positioneren, maar ik ben echt trots om als vrouw te ondernemen. Door het hele proces besefte ik hoe gestigmatiseerd het vrouwelijke ondernemerschap nog blijft.”

 

  1. Hoe ga je om met stress en de werk-privébalans?

Szandra: “Toen ik in Brussel werkte, moest ik heel veel pendelen vanuit Waals-Brabant. In combinatie met mijn rol als moeder veroorzaakte dat veel stress. Toen ik zelfstandige werd, herlocaliseerde ik mijn professionele activiteiten dichter bij huis (nu slechts 2 kilometer). Het klopt dat ondernemen wil zeggen dat je constant aan het werk denkt. Maar het grootste verschil is dat ik er nu veel meer van geniet. En als ik om een of andere reden niet wil werken, of me met persoonlijke zaken moet bezighouden, heb ik de flexibiliteit om het te doen. Sinds ik zwanger ben van mijn tweede kindje werk ik ook vaker van thuis uit. De vrijheid die ik momenteel geniet, kan ik nergens anders terugvinden.”

 

LATER

 

  1. Welke doelen teken je uit voor de komende jaren?

Szandra: “Het hoofddoel de komende 4 à 5 jaar is om een financieel evenwicht te bereiken. Daarnaast wil ik er echt alles aan doen om te blijven investeren in mensen en materieel. Het statuut van de onderneming gaat binnenkort ook veranderen. We gaan resoluut voor socioprofessionele rehabilitatie of heroriëntatie. We willen immers banen scheppen en werken hiervoor bewust samen met verschillende OCMW-centra. Op die manier kunnen mensen met minder kwalificaties toch hun steentje bijdragen (maaltijdboxen samenstellen, leveringen verzorgen …). Daarnaast worden we binnenkort actief in Luik, en tegen september 2020 willen we onze eerste franchise in het zuiden van het land openen. Er komen ook nieuwe producten!”

 

  1. Op welke manier bescherm je jezelf en de onderneming?

Szandra: “Voor het bedrijf hebben we alle mogelijke verzekeringen: brandverzekering voor het atelier, verzekering voor het personeel, B.A. bestuurder, verzekering voor de coöperanten … Ook voor mijn gezin heb ik uiteraard alle noodzakelijke verzekeringen. En sinds mijn 25ste  beschik ik over een aanvullend pensioenplan. Als zelfstandige is het essentieel om aan al die dingen te denken en je voor te bereiden op de toekomst.”