Hoe kan je jezelf als ondernemer beschermen?

Sommige verzekeringen moet je als ondernemer verplicht afsluiten: denk maar aan een arbeidsongevallenverzekering voor je personeel. Ook moet je in bepaalde sectoren rekening houden met specifieke verplichte verzekeringen. Andere verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar daarom niet minder nuttig voor ondernemers. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om jezelf en je gezin financieel te beschermen ingeval je langdurig ziek zou worden of zou overlijden. En vergeet ook niet te denken aan eventuele medevennoten …

Ondernemer ziekte entrepreneur maladie
In dit artikel

  Wat als je als ondernemer ziek wordt?

  Gewaarborgd inkomen

  Met een verzekering gewaarborgd inkomen vang je het inkomensverlies op en kan je je huidige levensstandaard behouden. Deze verzekering zorgt ervoor dat er bovenop de wettelijke ziekte-uitkering maandelijks een rente wordt betaald om al je kosten te kunnen betalen.

   

  Bedrijfsleidersverzekering

  Als je als ondernemer arbeidsongeschikt wordt, dan komt ook jouw bedrijf in de problemen. De facturen blijven binnenstromen. Regelmatige kosten zoals personeel, de huur van het bedrijfsgebouw, de leasing van de wagen, de afbetaling van het investeringskrediet… blijven doorlopen. Hiervoor kan jouw bedrijf een bedrijfsleidersverzekering afsluiten. Als jij arbeidsongeschikt wordt, ontvangt jouw bedrijf een bedrag om de lopende uitgaven te blijven betalen. Op die manier wordt de continuïteit van jouw bedrijf verzekerd.

   

  Wat als je als ondernemer overlijdt?

  Belgen verzekeren hun auto, hun woning, hun smartphone… kortom hun materieel bezit maar vergeten het belangrijkste en dat zijn hun nabestaanden. Als ondernemer heb je een mooi kapitaal opgebouwd en geniet je een bepaalde levensstijl. Wat gebeurt er als je er niet meer ben? Zijn jouw partner en kinderen beschermd? Hoe kunnen zij hun levensstandaard behouden na je overlijden? De kosten van de erfbelasting en de begrafenis kunnen hoog oplopen. Zijn er voldoende middelen om deze te financieren? Een overlijdensverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden geen financiële zorgen zullen hebben.

  Is de overdracht van jouw bedrijf geregeld. Heeft een medevennoot voldoende financiële middelen om jouw aandelen over te kopen van jouw erfgenamen? Met een overlijdensverzekering kan je dit opvangen.

  Zoals je merkt, doe je er als ondernemer goed aan om jezelf en je gezin financieel te beschermen. Idem dito voor medevennoten, met het oog op het voortbestaan van je onderneming.  

  Deel dit artikel