Zo ziet een mindful werkdag eruit

Gestresseerd, van hier naar daar crossen en snel onderweg een ongezonde snack naar binnen werken. Het kan ook anders. Maak kennis met de mindful werkdag.

Mindfulness is een manier om aandachtig in het leven te staan. Het is een methode die je beter leert omgaan met stress en roept burn-outs een halt toe.

Ontbijt zonder smartphone

Mindful aan de dag beginnen, hoe doe je dat dan? Bewust natuurlijk! Grijp niet meteen naar die smartphone als je uit bed stapt. Of nog erger: check niet je werkmails terwijl je nog in bed ligt. Goed om een acute stressaanval te krijgen. Zet je rustig aan tafel en neem de tijd voor een gezond ontbijt.

Stort je niet meteen op je mail

Doe ongeveer hetzelfde als je op je werk aankomt. Neem je tijd om collega’s te begroeten en een kop koffie of sapje te drinken. Het is nergens voor nodig om meteen als een gek op je mailbox te vliegen. Overloop rustig je agenda van de dag. Geef jezelf de tijd en ruimte om in een ontspannen houding op je stoel te gaan zitten.

Woon-werk-verkeer als uitstapje

De weg naar het werk? Die moet kort en snel zijn. Let’s rush! Waarom de trip naar het werk niet zien als een moment om wat te dagdromen, boeiende ideeën te bedenken of naar muziek te luisteren. Zijn er op je werk voorzieningen om te douchen en je fiets te stallen? Overweeg dan eens om met de fiets naar het werk te gaan. Meteen je beweging ook gehad. Je kan beginnen met enkel op mooie zomerdagen. Je krijgt de smaak misschien wel te pakken.

Multitasken is jaren ‘90

Kan je aan je werkdag beginnen? Maak dan een overzichtelijke en haalbare planning. Focus je op één taak. Laat dat multitasken voor wat het is, het verdeelt je focus. Is je taak afgerond, pauzeer dan even en concentreer je daarna op een volgende taak.

Weet dat je eet

Als de lunchpauze is aangebroken, neem dan ook echt een break. Schrok niet snel een broodje naar binnen aan je bureau. Zet je plannen van de dag even opzij en eet bewust. Een lichte lunch geeft meer energie dan zwaar tafelen met digestief. Hou altijd iets bij de hand voor als je in de namiddag een energiedipje hebt. Een stuk fruit of notenmix vermijdt dat je tegen etenstijd ’s avonds uitgehongerd thuiskomt en de snoepkast plundert.

Luister bewust

Het klinkt wat esoterisch, maar we doen het eigenlijk niet altijd: bewust luisteren. Als een collega iets vertelt, zijn we vaak al met ons hoofd bij een volgende vergadering of opdracht. Doe eens de test en luister met aandacht. Zonder vooroordelen. Wie weet welke boeiende collega ontdek je!

Ga op microavontuur

Einde van de werkdag? Dan is er goed nieuws. Tijd voor een microavontuur. Neem de tram of trein aan een andere halte dan je gewoon bent. Drink een kop koffie op een plek waar je anders nooit zou binnenstappen. Overnacht eens op hotel na het werk. Avonturen genoeg!