Zo ziet een bewegingsvriendelijke werkomgeving eruit

Werknemers doen bewegen is een mooie doelstelling. Maar zonder een bewegingsvriendelijke werkomgeving komt er doorgaans weinig van. Enkele tips.

Douche en kleedkamer
Je bent moedig en gaat 's ochtend met de fiets naar het werk? En lekker vroeg is er die vergadering? Dan is een douche en kleedkamer geen overbodige luxe. Een te grote moeite, deze investeringen? Gezonde medewerkers zijn minder vaak afwezig, hun motivatie is sterker en ze presteren aantoonbaar beter.

Fietsstalling
Een goed fietsbeleid begint met een goede fietsstalling. Werknemers die met de fiets komen zijn zeker aan te moedigen. Maar zorg ervoor dat ze niet afhaken omdat ze hun fiets nergens deftig kunnen stallen. Voorzie een degelijke fietsstalling. Al dan niet overdekt. Met alle voorzieningen voor de moderne fietser. Van vouwfiets tot elektrisch exemplaar. Of biedt u een bedrijfsfiets aan?

Aangename traphal
Bewegen op kantoor kan ook zonder grote sportprestaties. Gebruik zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift. Makkelijk gezegd als je door een onaantrekkelijke, donkere traphal moet. Maak als werkgever die hal aangenaam met leuke verlichting en aanmoedigende teksten. Op de grond 'voetjes' die aangeven dat je goed bezig bent. Affiches aan de muur die de traploopweek aankondigen? Top!

Inrichting kantoor
Meer bewegen op de werkvloer kan ook heel eenvoudig. Zet printer of vuilbakken niet te dicht bij de bureaus. Kopietje nemen of papier in de prullenmand knallen? Je mag er best een stap voor zetten. Ook koffie halen of glaasje nemen aan de watertap kan gepaard gaan met meer dan één stap. De kans is dan ook groter dat je een collega tegenkomt waar je een fijn gesprek mee hebt. Twee vliegen in een klap!

Draadloze telefoons
Een vast telefoontoestel houdt ons aan het bureau gekluisterd. Een draadloos exemplaar geeft werknemers de kans om tijdens het telefoneren wat rond te wandelen. Zo stoor je ook andere collega's niet als het gesprek wat langer duurt.

Meubilair
Ook de inrichting van het kantoor kan helpen. Een ergonomische stoel of een zitbal zorgt ervoor dat je al zittend kleine bewegingen kan maken. Altijd beter dan de hele tijd te moeten stilzitten. Een zitbal? Fijn! Maar eerder om af te wisselen omdat het de rug te weinig steun biedt. Een echte aanwinst: de zit-statafel, waarbij je in de loop van de dag afwisselend staat en zit. Ook korte vergaderingen kunnen aan een statafel plaatsvinden.