Zo zeg je neen op het werk

Meer dan de helft (57%) van de werknemers vindt het moeilijk om neen te zeggen tegen een collega of leidinggevende als die vraagt om een extra taak op te nemen. Hoofdreden: je wilt niemand teleurstellen. Maar lonen die ja’s wel?

Hoort het bij één van de goede voornemens? Meer neen zeggen dit jaar? Lekker assertief. In de praktijk loopt het vaak net iets anders. Enkele tips om makkelijker neen te zeggen.

Kies je moment of situatie
Werk je met een heel team aan een innovatief project dat potten zal breken? Het is duidelijk dat er verwacht wordt een tandje bij te steken? Als je weet waarom je dit doet en er waardering is van je leidinggevende en collega’s, dan is dit wellicht geen moment om een hele ploeg te laten stikken. In dit geval kan ja zeggen zelfs voor veel energie zorgen. Met als einddoel een mooi gezamenlijk resultaat. Kies de situatie waarin je neen zegt dus met zorg.

Zeg niet zomaar neen
Als je neen zegt, maak dan ook duidelijk waarom. Vertel helder waarom je de gevraagde taak niet op jou zal nemen. De kans is groot dat je manager niet weet hoeveel werk je al doet. Het is daarom niet onverstandig om eens samen te zitten, durf dit aan te kaarten. Zo kan je je taken overlopen en kijken wat de prioriteiten zijn.

Alternatieven en compromissen
Als je neen zegt is het niet slecht om met een alternatief te komen. “Neen, ik kan deze taak niet opnemen, maar ik kan wel een stuk ervan voor mijn rekening nemen.” Of misschien heb je het nu te druk, maar kan je twee weken later wel ingaan op de vraag. Met compromissen sluiten kom je ver. Blijf steeds constructief en enthousiast, toon dat je wil bijdragen, maar dat je je grenzen stelt. De kunst? Je neen als een ja doen klinken!

Vraag bedenktijd
Als ons iets gevraagd wordt, denken we vaak dat we meteen moeten antwoorden. Met dank aan smartphone en sociale media. Maar misschien heb je niet meteen een antwoord of moet je er op zijn minst even over nadenken? Vraag dan ook bedenktijd. Beter dan ja zeggen en het daarna niet kunnen bolwerken.

Blijf bij je standpunt
Zeg je neen? Blijf daar dan ook bij. Als je met wat paaien makkelijk bent te overhalen, dan kom je op den duur niet meer geloofwaardig over en weten ze je volgende keer ook te vinden. Je kan wel aangeven wanneer je een taak wél kan doen, maar voor nu is en blijft het neen. Blijft je collega aandringen? Dan is het een kwestie van voet bij stuk te houden en je antwoord op repeat te zetten.

Juiste lichaamstaal
Zeg je neen, maar je lichaam straalt iets anders uit? Dat verzwakt je positie. Als je neen zegt, probeer dan niet verontschuldigend over te komen. Hou je rug recht, spreek luid genoeg en begin niet uitgebreid te vertellen waarom je niet op de vraag kan ingaan. Kijk je gesprekspartner ook echt aan, stilletjes neen zeggen en wegkijken, daar gelooft niemand wat van.


[infogram id="nee_zeggen-025670"]