Zo wordt stress je vriend

Stress is slecht voor onze gezondheid. Het kan ons leven zelfs tot 5 jaar verkorten! Maar wat als we die stress eens van een positieve kant bekijken?

47% van de werknemers geeft aan regelmatig last te hebben van stress. Voor wie regelmatig het gevoel heeft dat stress de bovenhand neemt, is het aangewezen om ‘dat beestje’ eens nader te bestuderen.

Ongezonde stress
Als we het over stress hebben dan gaat het veelal over ongezonde stress. Die stress zorgt er soms voor dat we niet meer zo goed presteren als voordien. Problemen ontstaan doorgaans wanneer onze draaglast (de hoeveelheid stress) groter wordt dan onze draagkracht (hoe je ermee kunt omgaan). Als de stress zich gedurende een lange periode opstapelt, wordt de negatieve impact pas echt goed zichtbaar. Zo kan door werkdruk bijvoorbeeld ook je thuissituatie onder druk komen te staan.

Stress als vijand
Een bonzend hart, hoofdpijn, slecht slapen. Het zijn maar enkele van de vele kenmerken die gepaard gaan met stress. Wat deze symptomen gemeen hebben? Dat we ze niet echt graag zien komen. Stress heeft een negatief imago, het is de vijand.

Gezonde stress
Maar vergeten we soms niet dat stress ook een fenomenaal iets is? Stel je voor dat je op reis plots oog in oog komt te staan met een hongerige tijger. Je stressmechanisme treedt meteen in werking. De lichamelijke en mentale stressreactie vergroot je kans om te overleven. Ook in het ‘normale’ leven doet dit mechanisme ons bergen verzetten, houdt het ons op scherp en zet het ons in beweging. In tegenstelling tot ongezonde stress geeft gezonde stress ons dat duwtje in de rug dat we nodig hebben en overheerst het toch ons leven niet.

Uitdaging in plaats van gevaar
Stress ontstaat dus als wij ons bedreigd voelen? Maar wat is een bedreiging precies? De ene ziet een situatie als bedreiging, de ander als een uitdaging. Want perceptie, hoe we de dingen zien, is alles! Een deadline die je niet haalt, een speech die je moet geven? Zijn dat werkelijk hongerige tijgers die op je af zullen stormen? Waarom zijn we zo streng voor onszelf en maken we het gevaar veel groter dan het in realiteit is? Stress omzetten in positieve energie doe je door een moeilijke situatie niet als een gevaar te bekijken maar als een uitdaging.

Stress als vriend
Is stress dan enkel gevaarlijk als je denkt dat het gevaarlijk is? Misschien kort door de bocht. Maar ook psychologe Kelly McGonigal spoort aan om stress als iets positiefs te zien. Zij benadrukt specifiek hoe belangrijk het contact met anderen hierbij is en wat dit doet met onze geest en ons lichaam. Check haar redevoering ‘how to make stress your friend’. Nog iemand tijgers gezien?


[infogram id="gezonderzoek16_stress"]