Zo stel je samen met je kotstudent het budget op

Het academiejaar is intussen volop bezig. Studerende kinderen betekenen meer uitgaven. Een kotstudent kost zelfs jaarlijks ruim 12.000 euro. Hoe hou je dat samen met je student(en) betaalbaar?

Overzicht en budget
Maak samen met je kersverse student een overzicht van de kosten. Jongeren mogen gerust weten hoeveel een jaar studeren kost. Zo’n financiële vergadering is misschien niet meteen een topevenement, maar zo vermijd je discussies de rest van het jaar. Stel na dit overzicht een budget op en spreek af wanneer en hoe je het bedrag zal overmaken, maar vooral ook wat er in het budgetpakket zit.

Tweedehands heet nu vintage
Samen naar Ikea voor kotspulletjes? Leuke uitstap! Leer je studenten ook dat tweedehands geen vies woord is. Hun kot zal er zelfs origineler uitzien met wat vintage spullen dan de voorgekauwde ketenwaren. Ook boeken en ander studiemateriaal zijn vaak tweedehands te vinden.

Korting is korting
Studenten krijgen een studentenkaart. Daar kan je soms veel meer voordelen uithalen dan de studenten zelf weten. Laat dat tussen neus en lippen toch maar even weten. Wijs ook op kortingen in de supermarkt, leer ze trucjes om geld slim te besteden en check voor de zekerheid dat gsm-abonnement nog eens. Een wekelijkse kleine korting kan op jaarbasis wel een verschil maken. Het is ook altijd de moeite waard om na te gaan of je kinderen in aanmerking komen voor een studiebeurs.

Een fiets is iets met twee wielen
Van de ene campus naar de andere? Of studenten die toch naar huis komen? Hoe verplaatsen ze zich het best? Als kotstudent is een fiets natuurlijk handig. Goedkoop en gezond. Is er meer transport nodig? Leg voor- en nadelen van auto, openbaar vervoer of fiets naast mekaar. Toon dat een auto of busabonnement ook een flinke hap uit het budget is.

De hippe koffiebar
Durft jouw student het wel eens breed te laten hangen? Perfect normaal. Ze kiezen zelf waar ze hun geld aan uitgeven. Zolang ze niet voor het eind van de maand voor je deur staan voor een extra storting. Laat gerust weten dat de koffie op kot even goed smaakt als het goedje uit een design beker in de hippe koffiebar!

Dure buizen
Student in huis die niet meteen haast heeft om te slagen? Maak als het studieleven te lang duurt gerust een overzicht van de kosten die al die extra jaren met zich meebrengen.