Zo moedigt u werknemers aan om de trap te nemen


Ruim één op vier werknemers neemt op het werk de lift. Toch geven werknemers aan dat ze wat vaker de trap zouden gebruiken (42%) als hun werkgever hen hierin zou aanmoedigen.

De helft (51%) van de werknemers wordt op de werkvloer niet aangemoedigd om de trap te nemen. Wat kunnen werkgevers doen om hun personeel ertoe te bewegen de lift links te laten liggen? Want werknemers zijn wel degelijk vragende partij.

Waar is de traphal?
Neem meer de trap, zo kom je dagelijks aan meer stappen! Correcte boodschap, maar geef toe, niet alle traphallen zijn even aantrekkelijk om door te lopen. Als het de gewoonte is in een bedrijf om de lift te nemen, schiet de aankleding van de traphal er vaak bij in. Niet echt motiverend voor werknemers om de trappen dan ook echt te gebruiken. Stap 1: duid de traphal aan. Zo weten werknemers alvast waar ze moeten zijn.

BEWEGEN4-2016-03-23-NLGoede verlichting
Een traphal moet goed verlicht zijn. Als laatste het gebouw verlaten door een donkere hal? Werknemers zullen niet happig zijn. Investeer in de aankleding en veiligheid van de traphal, het geeft werknemers een stevige duw in de rug om dagelijks de trap te nemen.

Voetjes richting trap
Plak stickers in de vorm van voetjes op de grond. Laat ze naar de trap leiden in plaats van naar de lift. Werknemers of bezoekers zullen door de richtingaangevende voetjes sneller geneigd zijn de 'goede' richting uit te gaan.

Aanmoedigende tips
Zet een bordje aan de trap met aanmoedigende tips. Laat werknemers weten hoeveel calorieën ze verbruiken als ze de trap nemen. Of hang weetjes aan de muur met bijvoorbeeld statistieken waarop te lezen staat dat de lift nemen absoluut niet sneller gaat.

Traploopweek
Neem het als werkgever serieus en organiseer acties om het traplopen te stimuleren. Waarom geen echte traploopweek organiseren? Breng stappentellers in het spel en maak er een ludieke wedstrijd van!

Gezondheidsvoordelen meegeven
Informeer werkgevers regelmatig over de gezondheidsvoordelen van bewegen. Meer bepaald de voordelen van haalbare, kleine ingrepen die je dagelijkse beweging subtiel de hoogte in jagen. Dat kan de ene week bijvoorbeeld een nieuwsflash zijn over de voordelen van bewegen, de andere keer kondigt u een leuke actie aan. Zo zit het traplopen in een mum van tijd in de lift!