Zo maakt u het werknemers makkelijker om te bewegen

Amper de helft van de werknemers heeft op het einde van zijn werkdag voldoende energie voor gezin of hobby’s. Kan meer bewegen tijdens de werkdag ons meer energie geven? En welke structurele en indirecte maatregelen zijn hiervoor nodig?

Om meer te bewegen tijdens de werkuren is een beweegvriendelijke werkomgeving nodig. Als werkgever kan u maatregelen nemen om werknemers makkelijker te laten bewegen. Werknemers zijn dan ook vragende partij voor indirecte (46%) en structurele maatregelen (45%). Maar een gelijkaardig percentage werknemers geeft aan dat er in het bedrijf onvoldoende op wordt ingezet.

Mobiliteitsbudget
Een van de mogelijke structurele maatregelen is het mobiliteitsbudget. Dat is een alternatief voor of aanvulling op de bedrijfswagen. Als werknemer ontvang je een budget dat je kan spenderen aan het meest geschikte vervoersmiddel. Op die manier laten werknemers misschien de auto wat vaker aan de kant? Meer bewegen doe je ook als je met het openbaar vervoer naar het werk gaat. Een terugbetaling van trein, tram of bus verdient absoluut een aanmoediging.

BEWEGEN3-2016-03-17-NL

Zeg ja tegen de fiets
Er kan nog meer bewogen worden! Waarom niet met de fiets naar het werk? Werknemers die met de fiets naar het werk gaan, kunnen bovendien nog een mooie cent verdienen. Met een fietsvergoeding van 0,22 euro per kilometer komt een werknemers algauw aan 100 euro per maand. Als werkgever kan u ook een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. En helemaal mee bent u als u het mét helm, fluo hesje en gratis regenkledij aanbiedt. Een goed fietsbeleid begint natuurlijk met een goede fietsstalling. Zonder degelijke fietsparkeerplaats geen fietsende werknemers.

Sportinfrastructuur
Biedt u uw werknemers sportcheques of een bijdrage voor een fitnessabonnement aan? Mooi zo. Misschien kan het personeel wel sporten in het bedrijf? Prachtig! Zorg er dan ook voor dat er een douche en kleedkamer aanwezig zijn. Helemaal bezweet achter je pc kruipen is nu net iets minder aangenaam.

Kantoor dat aanzet tot bewegen
Meer bewegen op de werkvloer kan ook heel eenvoudig met indirecte maatregelen. Een printer, watertrap en prullenmand die wat verderop staan. Ze zetten ons op makkelijke wijze aan om dagelijks wat meer stappen te zetten. Ook draadloze telefoons geven werknemers de kans om tijdens het telefoneren te bewegen.

Zit- en statafels
Een stoel die aangeeft wanneer je te lang stilzit? Een zitbal? Het zijn prettige manieren om werknemers meer te doen bewegen. Voorzie zit- en stabureaus die omhoog en omlaag kunnen om niet te de hele tijd te moeten zitten. Creëer een werkcultuur waar rechtstaand vergaderen of bewegingstussendoortjes volledig vanzelfsprekend zijn!